Miega problēmu saistība ar autovadīšanas kvalitāti - Ēvelis, Klāvs (Latvijas Universitāte, 2021)
Konkrētā pētījuma mērķis bija noskaidrot vai starp miega problēmām un autovadīšanas kvalitāti pastāv nozīmīgas saistības, kā arī kādi varētu būt autovadīšanas uzvedības un attieksmes prognozētāji. Datu analīzē tika izmantoti 94 respondentu dati vecumā no 19 līdz 75 (M=36, SD=13). Respondenti aizpildīja Aiovas miega traucējumu, Autovadītāju uzvedības un Attieksmes pret pārgalvīgu braukšanu aptaujas. Tika secināts, ka gurdums ir pozitīvi nozīmīgi saistīts ar pārkāpumiem, bīstamām kļūdām un nejaušības kļūdām, kā arī attieksmi pret pārkāpumiem. Gurdums nozīmīgi prognozēja attieksmi pret pārkāpumiem. Attieksme pret pārkāpumiem un izdevību izmantošanu, kā arī vecums nozīmīgi prognozēja pārkāpumus, attieksme pret pārkāpumiem un gurdums nozīmīgi prognozēja bīstamas kļūdas un vecums nozīmīgi prognozēja nejaušības kļūdas.

The aim of this study was to determine whether there is a correlation between sleep problems and quality of driving. It also wanted to determine potential predictors of driving behaviour and attitude. Data was analysed using data from 94 respondents aged 19 to 75 (M=36, SD=13). Respondents completed Iowa Sleep Disturbances Inventory, Drivers Behaviour Questionnaire and Attitudes towards reckless driving Inventory. Results showed that lassitude significantly positively was associated with violations, errors, lapses and attitude towards violations. Lassitude significantly predicted attitude towards violations. Attitude towards violations and attitude toward the careless driving of others as well as age significantly predicted violations. Attitude towards violations and lassitude significantly predicted errors and age significantly predicted lapses.
Sleep Problems and Quality of Car Driving
Keywords: Psiholoģija; miegs; autovadīšanas uzvedība; autovadīšanas attieksme; sleep; driving behaviour