Latvijas Komunistiskās partijas Centrālajai Komitejai adresētās Latvijas iedzīvotāju vēstules (1957.-1958.g.) - Muceniece, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darbs “Latvijas Komunistiskās partijas Centrālai komitejai adresētās Latvijas iedzīvotāju vēstules 1957.-1958.” balstās uz avotu pētniecību. Autore izmanto Latvijas valsts arhīva Partijas vēstures fonda Nr. 101 lietas dokumentus ar nosaukumu “Strādājošo ziņojumi un sūdzības, un sarakste par tām”. Tās bija Latvijas iedzīvotāju vēstules, kurās tika izteiktas sūdzības par dažādām iedzīvotājiem aktuālām tēmām. Galvenās sūdzību tēmas bija par nekompetentiem vadošajiem darbiniekiem, kuri nespēja atrisināt dažādas iedzīvotāju un darbinieku problēmas, dzīvojamās platības strīdus jautājumus vai saistībā ar uzvedības normu pārkāpumu - nepieklājīgas uzvedības izpausmes amatpersonu darbībā un sūdzības par amorālu uzvedību. Tāpat bija aktuālas sūdzības par amatpersonu dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu kā vēlme iegūt sev materiālus labumus un virzīt sev vajadzīgos cilvēkus dažādos amatos. Neliela daļa sūdzību bija par nacionālisma izpausmēm un pārmetumi par pagātnes sadarbību ar vācu okupācijas varu. Lielākoties motivācija rakstīt sūdzības parādās, kad pilsonis nespēj vienoties ar vadošo darbinieku un izlemj sūdzēties par viņu augstākstāvošam vadības orgānam – pārsvarā Latvijas Komunistiskās partijas Centrālai komiteja.

The Bachelor's thesis "Letters of the residents of Latvia addressed to the Central Committee of the Latvian Communist Party for the period 1957-1958" is based on the research of sources. The author uses the case files of the Latvian State Archive Fund No. 101 entitled "Workers' reports and complaints and correspondence about them". They were letters from the Latvian residents with complaints about different topics actual for people. The main complaints were about incompetent managers who were unable to resolve various people and staffing issues, disputes over residential areas or behavioural infringement - acts of indecent behaviour in the activities of officials and complaints about immoral behaviour. In addition there were topical complaints about abuse of official status in order to obtain material benefits for themselves and to appoint particular favourable people to different positions. A minor part of the complaints were about manifestations of nationalism and criticism of historical cooperation with the Allied-occupied Germany. Mostly the motivation to write complaints appears when a citizen can not agree with a leading employee and decides to complain to the supreme governing body - mainly to the Central Committee of the Latvian Communist Party.
The letters of the inhabitants of Latvia addresses to the Central Committee of the Latvian Communist Party 1957-1958
Keywords: Vēsture; Kompartija; Centrālā komiteja; Sūdzība; Iedzīvotāji