Dzīvesspēka, vainas izjūtas atribūcijas un soda uztveres saistības ieslodzīto likumpārkāpēju izlasē - Maļinovska, Mariana (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot vai pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp ieslodzīto likumpārkāpēju (vīriešu) dzīvesspēka, vainas izjūtas atribūciju un soda uztveri, kā arī mainīgo lielumu atšķirības atkarībā no nozieguma veida. Pētījums tika veikts sadarbībā ar Ieslodzījuma vietu pārvaldi. Izlasē tika iekļauti 42 latviešu valodā runājoši nosacīti notiesāti pilngadīgi vīrieši. Mainīgo mērīšanai tika izmantotas 3 metodes: 1) Soda uztveres izpētei: K. Applgeita, H. Smites, A. Sitrenas un N. Springeres (Applegate, Smith, Sitren & Springer, 2009) pētījuma ietvaros izveidotā aptauja par noziedznieku attieksmi pret sodu; 2) Dzīvesspēka izpētei: Resilience Scale, RS, Wagnild & Young 1993 (lingvistiski adaptējušas G.Svence un I.Bērziņa, 2012); 3) Vainas izjūtas atribūcijas izpētei: The Revised Gudjonsson Blame Attribution Inventory (GBAI) (Gudjonsson & Singh, 1989). Pētījuma rezultāti parāda, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp ieslodzīto likumpārkāpēju dzīvesspēka, vainas izjūtas atribūcijas un soda uztveres rādītājiem, kā arī mainīgo lielumu atšķirības starp sevišķi smagu un mazāk smagu noziegumu veicējiem. Atslēgas vārdi: notiesātais, likumpārkāpējs, personības iezīmes, dzīvesspēks, attieksme pret sodu, soda uzvtere, vainas izjūtas atribūcija.

The aim of this study is to determine whether there is a statistically significant relationship between the vitality, guilt attribution and perception of punishment of imprisoned (male) offenders, as well as differences in variables depending on the type of crime. The study was conducted in collaboration with the Prison Administration. The sample included 42 Latvian-speaking conditionally convicted adult men. Three methods were used to measure the variables: 1) To study the perception of punishment: a survey on the attitude of criminals towards punishment developed within the study of K. Applgate, H. Smith, A. Sitren and N. Springer (Applegate, Smith, Sitren & Springer, 2009); 2) For the study of vitality: Resilience Scale, RS, Wagnild & Young 1993 (linguistically adapted by G.Svence and I.Bērziņa, 2012); 3) The study of guilt attribution: The Revised Gudjonsson Blame Attribution Inventory (GBAI) (Gudjonsson & Singh, 1989). The results of the study show that there is a statistically significant relationship between the life force, guilt attributes and sentencing indicators of imprisoned offenders, as well as the differences between the perpetrators of particularly serious and less serious crimes. Keywords: convicted offender, offender, personality traits, vitality, attitude towards punishment, punishment, guilt attribution.
Resilience, Blame Attribution and Perceprion of Punishment Relationships in Imprisoned Offenders Selection
Keywords: Psiholoģija; notiesātais; likumpārkāpējs; personības iezīmes; dzīvesspēks; attieksme pret sodu, soda uzvtere