J. Rītera Lietuviski-latviskas vārdnīcas (1929) makrostruktūra un mikrostruktūra - Savicka, Grieta (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba tēma ir „J. Rītera Lietuviski-latviskas vārdnīcas (1929) makrostruktūra un mikrostruktūra.” Darba mērķis ir iepazīties ar terminiem makrostruktūra un mikrostruktūra, izpētīt makrostruktūru un mikrostruktūru šajā vārdnīcā. Lai mērķi sasniegtu, tika izvirzīti šādi uzdevumi: •Apkopot bakalaura darba tēmai atbilstošu informāciju; •Apkopot informāciju par terminiem makrostruktūra un mikrostruktūra; •Pamatojoties uz teorētiskās daļas bāzi, iepazīties ar šīs vārdnīcas makrostruktūru, mikrostruktūru; •Izdarīt secinājumus. Galvenie secinājumi: vārdnīcas šķirkļi ir bagāti ar latviešu sarunvalodas vārdiem un vecvārdiem; bieži autors lietuviešu valodas vārdiem latviskajā tulkojumā devis daudz sinonīmu, kas vairs mūsdienu latviešu literārajā valodā netiek lietoti; vārdnīcas sastādīšanas laika ortogrāfija krietni atšķiras no mūsdienu latviešu valodas ortogrāfijas. Atslēgvārdi: vārdnīca, makrostruktūra, mikrostruktūra, leksika, J. Rīteris.

The theme of this bachelor's thesis is „J. Riteris Lithuanian-Latvian Dictionary (1929) Macrostructure and Microstructure”. The goal of this thesis is to get acquainted with the terms macrostructure and microstructure and analyze these terms in this dictionary. To accomplish this goal, following tasks were set: •to gather and summarize information on the theme of bachelor thesis; •to gather and summarize information on terms macrostructure un microstructure; •on the basis of the theoretical part of this thesis to get acquainted with the micro- and macrostructure of the dictionary; •make conclusions. The main conclusions: often the Lithuanian words in the dictionary’s Latvian translation receive a lot of synonyms, which are not more found in modern Latvian literary language; the orthography at the time as the dictionary was compiled considerably differs from the Latvian orthography nowadays. Key words: dictionary, macrostructure, microstructure, lexis, J. Riteris.
J. Riteris Lithuanian-Latvian Dictionary (1929) Macrostructure and Microstructure
Keywords: Filoloģija