Latviešu valodas mācību satura integrēšanas iespējas 4. un 5.klasē - Nirmala, Gunta (Latvijas Universitāte, 2023)
2022./2023. mācību gadā Latvijā 55 skolās ir apvienotās klases. Apvienotās klases ir klases, kurās vairāku līmeņu klases vienlaicīgi kopīgā mācību stundā apgūst katrai klašu grupai paredzēto mācību saturu. Par mācību procesu apvienotajās klasēs ir maz informācijas, kaut tas nav pēdējo gadu fenomens. Apvienotajām klasēm ir sena vēsture. Pedagogiem, kuri strādā apvienotajās klasēs, trūkst informācijas par mācību satura integrēšanas iespējām apvienotajās klasēs, mācību satura apguves plānošanu. Diplomdarba mērķis ir piedāvāt dažādus 4. un 5. klases latviešu valodas mācību satura atsevišķu tematu integrēšanas veidus. Diplomdarbā apkopota darba autores pieredze, mācot latviešu valodu apvienotajā 4. un 5. klasē vienā no Latvijas privātskolām. Diplomdarba pirmajā nodaļā apskatīta latviešu valodas mācību priekšmeta specifika un 4. un 5. klases latviešu valodas mācību priekšmeta saturs. Otrajā nodaļā – apvienotās klases jēdziens, izveides iemesli un mācību process apvienotajās klasēs. Trešajā nodaļā darba autore ir apskatījusi un vērtējusi 4. un 5. klases skolēnu psiholoģisko raksturojumu. Ceturtajā nodaļā aprakstītas veiktās izmēģinājumdarbības apvienotās 4. un 5. klases latviešu valodas mācību stundās, raksturota skola un apvienotās klases 4. un 5. klases skolēni, kā arī apkopoti un vērtēti skolēnu viedokļi par mācībām apvienotajā klasē. Saskaņā ar diplomdarba secinājumiem ir iespējams integrēt 4. un 5. klases latviešu valodas mācību priekšmeta saturu tēmās, kuras ir līdzīgas un ar atšķirīgu padziļinājuma pakāpi, savukārt sarežģītāk integrējams atšķirīgais saturs, kad pedagogam nepieciešams vadīt divus mācību procesus vienā klasē un vienā stundā. Lai veiksmīgi strādātu apvienotajā klasē pedagogam nepieciešama papildus psiholoģiskā noturība, spēja pārslēgties no viena procesa uz otru, kā arī padziļinātas plānošanas prasmes. Šobrīd trūkst metodisko materiālu un pedagogu kvalifikācijas paaugstināšanas izglītības programmu par darbu apvienotajās klasēs. Atslēgas vārdi: apvienotā klase, mācību satura integrēšana, latviešu valoda.

There are combined classes in 55 schools in Latvia during the school year 2022/2023. Combined classes are classes in which classes of several levels learn the learning content intended for each group of classes in a joint lesson. There are lack of information about the learning process in combined classes, although it is not a phenomenon of recent years. Combined classes have a long history. Educators who work in combined classes lack information about the possibilities of integrating the curriculum in the combined classes, curriculum planning. The aim of the diploma thesis is to offer different ways of integrating different topics in the 4th and 5th grade Latvian language subject. The diploma thesis summarizes the experience of the author of the thesis, teaching the Latvian language in the combined 4th and 5th grade in one of the private schools in Latvia. The first chapter of the diploma thesis examines the specifics of the Latvian language subject and the content of the 4th and 5th grade Latvian language subject. In the second chapter - the concept of the combined class, the reasons for its creation and the learning process in the combined classes. In the third chapter of the work, the author examined and evaluated the psychological characteristics of the 4th and 5th grade students. The fourth chapter describes the experimental activities carried out in the combined 4th and 5th grade Latvian language lessons, characteristic schools and the 4th and 5th grade students of the combined class, as well as the collected and evaluated opinions of the students about learning in the combined class. According to the conclusions of the thesis, it is possible to integrate 4th and 5th grade Latvian language subject content topics that are similar and with different degrees of indepthness, the more difficult it is to integrate the different content when the teacher needs to manage two parallel learning processes in one class and in the same time. In order to work successfully in the combined classroom, the teacher needs additional psychological resilience, the ability to switch from one process to another, as well as in-depth planning skills. Currently, there are a lack of methodological materials and education programms for teacher qualification improvement for working in combined classes. Keywords: combined class, integration of curriculum, Latvian language.
Options for Integrating Latvian Language Learning Content in Grades 4 and 5
Keywords: Izglītības zinātnes; Apvienotās klases; Mācību satura integrēšana; Latviešu valoda; 4. un 5. klase