Dažādu paraugu sagatavošanas metožu efektivitātes novērtējums elementu noteikšanai ar spektrālajām analīzes metodēm - Leine, Laura (Latvijas Universitāte, 2025)
Dažādu paraugu sagatavošanas metožu efektivitātes novērtējums elementu noteikšanai ar spektrālajām analīzes metodēm. Leine L., pētnieks Mg.Chem., Māris Bērtiņš. Bakalaura darbs, 47 lappuses, 16 attēli, 14 tabulas, 44 literatūras avoti, pielikums. Latviešu valodā. Darbā tika novērtēta mikroviļņu enerģijas sistēmas efektivitāte grūti sadalāmu un vides paraugu sagatavošana spektrālajām analīzes metodēm. Tika pārbaudīti dažādi skābju maisījumi un to ietekme uz mineralizācijas pilnīgumu un homogenitāti. Rezultāti, kurus ieguva ar ICP-MS un LAAS metodēm, parādīja , ka kombinācija no slāpekļskābes un fosforskābes, kā arī fluorskābes nodrošina pilnīgu paraugu sadalīšanos. Darba gaitā tika veikti mērījumi ~40 ķīmiskiem elementiem, 12 paraugiem. Pētījums sniedz ieteikumus turpmākām analīzēm skābju kombināciju izvēlei atkarība no parauga matricas. MIKROVIĻŅU ENERĢIJAS SISTĒMA, GRŪTI SADALĀMI PARAUGI, LIESMAS ATAMABSORBCIJA, INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASAS SPEKTROMETRIJA

Evaluation of effectiveness of various preparation methods for the determination of elements by spectral methods of analysis. Leine L. researcher Mg.Chem., Māris Bērtiņš, bachelorwork, 47 pages, 16 pictures, 14 tables, 44 literary sources, appendix. In Latvian. The work evaluated the efficiency of the microwave energy system in the preparation of difficult-to-digest and environmental samples for spectral analysis methods. Various acid mixtures and their effect on the completeness and homogeneity of mineralization were tested. The results obtained by ICP-MS and LAAS methods showed that the combination of nitric acid and phosphoric acid, as well as hydrofluoric acid, ensures complete decomposition of the samples. During the work, measurements were made for ~40 chemical elements, 12 samples. The study provides recommendations for further analyses for the selection of acid combinations depending on the sample matrix. MICROWAVE-ASSISTED MINERALIZATION, DIFFICULT TO SEPARATE SAMPLES, FLAME ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY, INDUCTIVELY COUPLED PLASMA MASS SPECTROMETRY
Evaluation of effectiveness of various preparation methods for the determination of elements by spectral methods of analysis
Keywords: Ķīmija; MIKROVIĻŅU ENERĢIJAS SISTĒMA; GRŪTI SADALĀMI PARAUGI; LIESMAS ATAMABSORBCIJA; INDUKTĪVI SAISTĪTĀS PLAZMAS MASAS SPEKTROMETRIJA