Publiskā iepirkuma un iepirkuma līguma īpatnības. Aktuālās problēmas publisko iepirkumu jomā Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansētajos projektos. - Rubenis, Mareks (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek apskatītas un analizētas publiskā iepirkuma un iepirkuma līguma īpatnības, kā arī tiesību teorijas atziņas par publiskā iepirkuma institūta vietu tiesību sistēmā, t.sk. arī par publiskā iepirkuma institūta vietu Latvijas tiesību sistēmā, apskatot arī praktiskus piemērus. Vienlaikus tiek apskatīti galvenie publiskā iepirkuma principi, analizēta tiesu prakse, uzsverot šo principu nozīmi tiesiskas iepirkuma procedūras veikšanā. Darbā liela nozīme tiek veltīta publiskā iepirkuma īpatnībām Eiropas Savienības līdzfinansētajos projektos, kā arī tiek identificētas un analizētas aktuālākās problēmas, apskatot tās arī kontekstā ar atsevišķiem plānotajiem grozījumiem Publisko iepirkumu likumā. Darba kopsavilkumā autors, balstoties uz secinājumiem un atziņām, sniedz priekšlikumus par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajā regulējumā publisko iepirkumu jomā Eiropas Savienības līdzfinansētajos projektos. Vienlaikus autors sniedz arī vispārīgus priekšlikumus par nepieciešamību pilnveidot iepirkumu procedūru un noslēgto iepirkumu līgumu uzraudzību, t.sk. arī to, kuri noslēgti Eiropas Savienības līdzfinansēto projektu ietvaros. Galvenā atziņa darbā ir tā, ka ne vienmēr Latvijā spēkā esošais normatīvais regulējums publisko iepirkumu jomā nodrošina to, ka publiskais iepirkums Eiropas Savienības projektu ietvaros ir veikts tiesiski. Tiesiski veiktas iepirkuma procedūras rezultātā noslēgtais iepirkuma līgums ir galvenais priekšnosacījums, sekmīgai projekta ieviešanai. Ja tiek konstatēti pārkāpumi iepirkuma procedūru norisē, tiek pieņemts lēmums par finansējuma saņēmēja izdevumu daļēju vai pilnīgu neattiecināšanu. Līdz ar to attiecīgā projekta īstenošanas izdevumi ir jāsedz tikai no valsts kopbudžeta un tos nav iespējams segt no Eiropas Savienības fondu finansējuma, kas rada papildus izdevumus jau tā šobrīd konsolidētajā valsts budžetā.

In work is discussed and the analyzed about procurement and procurement contract features, as well as procurement institute and it`s place in the Latvian legal system. Are addressed in the key public procurement principles, analyzes the legal practice, emphasizing the importance of the principle of rule of the procurement procedure to be performed. The main focus is on the procurement it the European Union co-financed projects as well as identified and analyzed the main challenges, viewed in the context of some planned amendments to the Public Procurement Law. Properly conducted procurement procedures led to procurement contracts is a key precondition for successful European Union co-financed project implementation. If irregularities are found in the procurement process, the decision on the beneficiary spending a partial or total exclusion. Consequently, the project costs are covered entirely by the state budget and cannot be covered by the European Union Funds, which creates additional costs in the current consolidated state budget. A key finding of the work is that not always Latvian existing regulatory framework for public procurement shall ensure that the procurement of the European Union projects are carried out legally. Job summary of the author, based on the conclusions and findings, make proposals for necessary amendments to the regulatory framework for public procurement in the European Union co-financed projects. At the same time the author also provides general proposals for improvements procurement in Latvia and how to simplify European Union funding.
Procurement institute development in Latvia in EU co-financed projects.
Keywords: Tiesības