Saules spīdēšanas ilguma, mākoņainuma un gaisa temperatūras savstarpējo sakarību izvērtējums Latvijā 1950.-2017.gadam - Dundure, Liene (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba “Saules spīdēšanas ilguma, mākoņainuma un gaisa temperatūras savstarpējo sakarību izvērtējums Latvijā 1950. – 2017. gadam” izstrādei par pamatu tika ņemtas Latvijas vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) meteoroloģisko novērojumu staciju ilglaicīgās datu rindas 5 stacijām. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt Saules spīdēšanas ilguma, mākoņainuma un gaisa temperatūras izmaiņas un to savstarpējas sakarības. Lai sasniegtu darba mērķi tika analizētas šo klimatu raksturojošo rādītāju ilglaicīgās datu rindas un noteiktas to izmaiņas, kā arī izmaiņu intensitāte sezonālā un gada griezumā, kas pēc tam ļāva analizēt kopsakarības un identificēt šo parametru savstarpējo saistību. Atslēgas vārdi: Saules spīdēšanas ilgums, mākoņainums, minimālā un maksimālā gaisa temperatūra, ilgtermiņa izmaiņas, tendences.

As the base for the bachelor these “The sunshine duration, cloudiness un air temperatures correlation in Latvia between 1950 – 2017.” was taken Latvian Environment, Geology and Meteorology Center long-term data rows of meteorological observation five stations. The aim of the reserche is to estimate the sunshine duration, cloudiness and air temperatures correlations. To achieve the goal of the work were analysed long-term data series characterizing the climate changes, estimated changes and intensity of changes in seasonal and annual terms, which afterwords allowed to analyse interconnections, relations to identify given parameter relation bonds. The key words: sunshine duration, cloudiness, air temperatures correlation, long-term weather changes, climates changes.
Assesment of sunshine duration, cloudiness and air temperature interactions in Latvia 1950-2017
Keywords: Ģeogrāfija; Saules spīdēšanas ilgums; mākoņainums; minimālā un maksimālā gaisa temperatūra; ilgtermiņa izmaiņas; tendences