Vēstures populārās interpretācijas pretrunas: dokumentālās filmas „Soviet Story” piemērs - Valdovskis, Ansis (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba „Vēstures populārās interpretācijas pretrunas: dokumentālās filmas „Soviet Story” piemērs” mērķis ir atklāt Latvijas un citu valstu sabiedrībā, politikā un mediju telpā saglabājušās atšķirīgās vēstures interpretācijas, kas saistītas ar Latvijas vēstures sāpīgākajiem un pretrunīgākajiem jautājumiem - 1940.gada padomju okupācija, Otrais pasaules karš, holokausts, padomju režīma represijas un otrā padomju okupācija. Kā ilustrētājpiemērs ir izmantota 2008.gadā tapusī Edvīna Šnores dokumentālā filma „Soviet Story” jeb „Padomju stāsts”, kas stāsta gan par padomju režīma noziegumiem, gan cenšas pierādīt, ka abu totalitāro režīmu– nacistiskā un komunistiskā – vidū valdīja ciešas attiecības. Filma ir izsaukusi plašu sabiedrisko rezonansi. Lai ilustrētu pastāvošas vēstures interpretācijas pretrunas, ar loģiskās grupēšanas metodi tika analizēti interneta komentāri Latvijas un ārzemju portālos, kā arī ar aprakstošo metodi analizētas mediju ziņas. Galvenie secinājumi – Krievijas medijos Latvija joprojām tiek konstruēts kā „ienaidnieka tēls”; interneta komentētāju vidē raksturīgs tolerances trūkums; latviešu sabiedrības sociālā atmiņa ir spēcīgs virzītājspēks vēstures interpretācijā. Atslēgvārdi: vēstures interpretācija, sociālā atmiņa, tolerance, „Soviet Story”

The purpose of the final paper work for bachelor’s degree - „Contradictions of history's popular interpretations: example of documentary "The Soviet story"” is to show the different interpretations of history in Latvian society, politics and media, related to most painful and contradictious questions in Latvian history – soviet invasion in 1940, the second world war, holocaust, repressions of the soviet regime and the second soviet invasion. As an example is used Edvīna Šnores documentary movie “The Soviet Story”, this movie shows us information about crimes of soviet regime. The movie tries to prove that both regimes – soviet and Nazis – among them had very close relations. The Soviet Story has caused wide response in society. Using logical grouping method analysis of internet comments in Latvian and international internet media has been made also the researcher used describing method analyzing press, internet media articles and TV broadcasts to illustrate the existing contradictions of history. Main conclusions – in Russian media Latvia still is constructed as an image of an enemy. In the internet comments characteristic is lack of tolerance; in Latvian society the mainspring in interpretations of history is Latvian social memory. Keywords: interpretation of history, social memory, tolerance, “The soviet story”
Contradictions of history's popular interpretations: example of documentary "The Soviet story"
Keywords: Socioloģija