Talsu ezera organogēno nogulumu uzkrāšanās apstākļu izmaiņas holocenā - Indriksone, Arta (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot paleoģeogrāfiskos apstākļus kādos uzkrājušies nogulumi Talsu ezera attīstības laikā holocēnā un šo apstākļu izmaiņas, analizējot ezera nogulumus. Talsu ezers atrodas subglaciālā iegultnē kopā ar Vilkmuižas ezeru, blakus arheoloģiski nozīmīgām vietām – Talsu pilskalnam, senajai kuršu mājvietai un Ugunskapiem Vilkmuižas ezerā. Darba izstrādē apkopota informācija par Talsu ezera izcelsmi, reljefa ģeomorfoloģiju un rezultāti no ezera nogulumu apstrādes ar biostratigrāfiskajām un ģeofizikālajām metodēm. Talsu ezers ir vecāks par 7000 gadiem, un savas pastāvēšanas laikā piedzīvojis vismaz 6 ūdens līmeņa izmaiņas, 3 klimata periodus un cilvēku apdzīvojumu tā apkārtnē jau no 10. gs. Bakalaura darbs satur 61 lapaspuses, 34 attēlus, 7 tabulas un 3 pielikumus.

The aim of the Bachelor’s thesis was to clarify the paleogeographical conditions of the sediment deposition during the formation of Lake Talsi in Holocene, as well as to characterize the changes in paleoenvironment by analyzing the lake’s sediments. Lake Talsi is located in a subglacial valley together with Lake Vilkmuiza. It is situated near several sites of an arheologic significance – Mound Talsi, a historic settlement of Kursi and a historic burial site in the Lake Vilkmuiza. This thesis summarizes the information on the origins of Lake Talsi, it’s geomorphology and the results of sediment samples that were analyised with biostratigrpahical and geophysical methods. Lake Talsi is older than 7000 years and have witnessed at least 6 water level fluctuations, 3 climate periods and the presence of human habitat around it as early as from 10th century. The Bachelor thesis consists of 61 pages, 34 figures, 7 tables and 3 appendices.
Changes of accumulation conditions of organic sediments in the Lake Talsi during the Holocene
Keywords: Ģeogrāfija; Talsu ezers; subglaciālā iegultne; karsēšanas zuduma analīze; magnētiskā jutīguma analīze; reljefa vizualizācija 3D