Ārpusnodarbību sporta darba ietekme uz jauniešu un studentu fizisko sagatavotību LU Veselības un Rehabilitācijas centrā. - Kļimovs, Vadims (Latvijas Universitāte, 2006)
. Atslēgvārdi: Ārpusnodarbību darbs, Veselības un rehabilitācijas centrs, biedrība ”Universitātes Sports”, atveseļošanās, relaksācija, sauna, solārijs, masāža, ūdens procedūras. Maģistra darba tēma: Ārpusnodarbību sporta darba ietekme uz jauniešu un studentu fizisko sagatavotību Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitācijas centrā. Darba mērķis: pamatojoties uz teorētisko analīzi, pedagoģiskā izmēģinājuma darbību, izpētīt ārpusnodarbību darba ietekmi uz jauniešu un studentu fizisko sagatavotību Latvijas Universitates Veselības un rehabilitācijas centrā. Maģistra darbā ir 80 lpp., 20 attēlas, 8 tabulas, 5 pielikumi. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās un eksperimentāli praktiskās daļas. Teorētiskajā daļā autors analizē literatūru par ārpusnodarbību darba būtību, ārpusnodarbību darbu sportā, sporta ietekmi uz jaunieša un studenta organismu, ārpusnodarbību darba nozīmi. Eksperimentāli praktiskajā daļā veikts darbā izmantoto pētījumu metožu apraksts, pētījumu rezultātu apkopošana un analīze. Lai sasniegtu darba mērķi, tika izvirzīti sekojoši uzdevumi: -teorētiski analizēt speciālo literatūru par sporta ietekmi uz jauniešu organismu; -noskaidrot studentu intereses un velmes; -izpētīt ārpusnodarbību darba organizēšanas iespējas un formas Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitācijas centrā; -salīdzināt fizisko sagatavotību studentiem kuri nenodarbojas un kuri nodarbojas ar sportu Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitācijas centrā; -izstrādat ieteikumus sekmīgai ārpusnodarbību darba organizēšanai Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitācijas centrā. Lai izvērtētu ārpusnodarbību darba lietderību, tika organizēta anketēšana – 1. un 4. kursa studentiem, lai salīdzinātu, kā mainās intereses un vajadzības. Arī izanalizēts apmeklējošo Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitācijas centra studentu veselības stāvoklis uz doto laiku, kuriem bija piedāvāti dažādi atveseļošanas pasākumi. Tika salīdzinātas divu pamatīpašību fiziskās sagatavotības – spēka un izturības - rezultāti 1. kursā un attiecīgi pēc diviem gadiem to pašu studentu rezultāti 3. kursā, lai salīdzinātu, kā mainījušies rādītāji, ņemot vērā to, ka viena grupa studentu, sākot ar 1. kursu, nodarbojās ārpusnodarbību laikā Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitācijas centrā, bet otra nenodarbojās. Darba gaita, pārbaudot izvirzīto hipotēzi, tika pierādīts, ka, ja studenti un jaunieši regulāri nodarbojas Latvijas Universitātes Veselības un rehabilitacijas centra zālēs, izmanto piedāvātās atveseļošanās un relaksējošas programmas un piedalās ārpusnodarbību sporta pasākumos, tad viņu fiziskā sagatavotība ir sekmīga. Darbā ir izstrādātas rekomendācijas Latvijas Republikas Izglītības Ministrijai, LU vadībai, LU Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātes vadībai un LU Sporta centra vadībai un mācībspēkiem.

. Key words: extra-curriculum, sports activities, Health and Rehabilitation Centre, University Sports Association, recovery, relaxation, sauna, solarium, massage, water treatment. Master thesis’ theme: Extra-curriculum sports activities influence on youth and students’ fitness in the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia. Work objective: theoretical analysis , pedagogical tests and investigation of the extra-curriculum sports activities influence on youth and students’ fitness in the University Health and rehabilitation centre. The Master thesis consists of 80 pages, 20 pictures, 8 figures and 5 supplements. The present thesis consists of an introduction, theoretical and experimental sections and a conclusion. In the theoretical section the author analyses all the literature concerning extra-curriculum activities essence, extra-curriculum sports activities, sports activities influence on youth and students’ bodies, extra-curriculum activities importance. The experimental section deals with a description of research methods used, research results comparison and analysis. In order to achieve the work’s goals the following tasks have been put forward: -theoretical analysis of the special sport literature concerning the sport influence on youth’s bodies; -investigation of students’ interests and wishes; -thorough examination of opportunities and forms of the extra-curriculum sports activities organisation in the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia; -comparison of the fitnesses of those students who have regularly worked out in the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia with those who have not; -development of recommendations to successfully organize the extra-curriculum sports activities in the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia. In order to evaluate the extra-curriculum sports activities usefulness a questionnaire among the 1st and 4th year students has been organized to show how the students’ interests and needs change. Also, the health conditions of those who have regularly attended the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia where they have been offered different recuperation exercises over a certain period of time have been thoroughly examined. The investigation of the sports results in strength and endurance categories of the 1st and 3rd year students over a two year period has been made. Two groups of students have participated in the investigation. The former consisted of those who have regularly attended the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia and the latter consisted of those who have not practised any sports activities. While testing the proposed hypothesis it has been proved that the health conditions and fitness of those students and young people who have regularly worked out in the Health and Rehabilitation Centre of the University of Latvia, participated in different recuperation and relaxation programmes and numerous extra-curriculum sports events are significantly better. The recommendations to Latvia’s Education Ministry, the administration of the University of Latvia, Pedagogy and Psychology Institute, the Health and Rehabilitation Centre’s management and the University faculty have been presented.
The influence of extra -curriculum sports activities on schoolchildren and students'physical fitness in the Health and Recreation centre of the University of Latvia.
Keywords: Pedagoģija