Smaku piesārņojuma izplatība Ventspils brīvostas teritorijas apkārtnē - Horste, Paula (Latvijas Universitāte, 2019)
Viens no gaisa kvalitātes rādītājiem ir tā smarža, kuras uztvere nereti ir subjektīva. Aktīvas saimnieciskās darbības rezultātā bieži tiek emitētas dažādas smakas. Bakalaura darbā “Smaku piesārņojuma izplatība Ventspils brīvostas teritorijas apkārtnē” apkopota informācija par galvenajiem smaku piesārņojuma avotiem, izplatību ietekmējošiem faktoriem, novērtēšanas metodēm, normatīviem un kontroles instrumentiem. Darba pētnieciskā daļā veikta potenciālo smaku piesārņojuma avotu identifikācija, analizējot 2016. gada valsts statistiskos pārskatus 2-Gaiss, Ventspils brīvostas teritorijā, izvērtētas galvenās potenciālās vielas. Eksperimentālā daļā veikta smaku izplatības modelēšana dažādas atmosfēras stabilitātes apstākļos, izplatības zonu kartēšana.

Air quality indicators can be different, one of them is odour, which is often subjective, and it’s often one of generally known pollutants in industrial activities. The work “Odour pollution in neighborhood of the port of Ventspils” contain information about the main odour pollution sources, influencing factores, assessment methods, normatives and control systems. In part of research have been collected and identified the potential odour pollution sources of the Freeport of Ventspils in 2016 from “2-Gaiss” environmental review, and identified the main potential chemicals which can promote odour pollution. In experimental part have been modeled odour pollution affected areas in different atmospheric stability, polluted areas mapping.
Odour pollution in neighborhood of the port of Ventspils
Keywords: Vides zinātne; Smaku piesārņojums; Smaku dispersija; Gaistošie organiskie savienojumi; Modelēšana; ALOHA