Eiro ieviešana Baltijas valstīs un cenu izlīdzināšanās vienotās valūtas rezultātā - Gruznovs, Staņislavs (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs „Eiro ieviešana Baltijas valstīs un cenu izlīdzināšanās vienotās valūtas rezultātā” ir izstrādāts ar mērķi pārbaudīt, vai pēc eiro ieviešanas Baltijas valstīs preču un pakalpojumu cenas izlīdzinās Baltijas valstu starpā. Cenu izlīdzināšanos pie vienotās valūtas izskaidro Vienas cenas likums, kas paredz, ka identisko preču un pakalpojumu cenas dažādās lokācijās ir vienādas, kad izteiktas vienā valūtā. Maģistra darbā ir apskatīti cenu konverģences teorētiskie aspekti, EMS līdzšinējā darbība un padziļināšanas plāni, cenu indeksu izmaiņu tendences Baltijas valstīs un autora veikts pētījums, kas balstās uz Baltijas iedzīvotāju aptauju par eiro ieviešanu un cenu izmaiņām pēc tās.

The aim of master thesis „Euro Implementation in Baltic States and Price Convergence as a Result of Common Currency „ is to examine if goods and services prices among Baltic States are converging after implementation of euro in Baltic States. Price convergence at common currency is explained by Law of one price, which means that prices of identical goods and services across different locations are equal, when expressed in common currency. Master thesis covers theoretical aspects of convergence, EMU previous activities, EMU deepening plans and price indices change trends in Baltic States and results of author`s research, based on Baltic State inhabitants survey about euro implementation and price changes after that.
Euro Implementation in Baltic States and Price Convergence as a Result of Common Currency
Keywords: Ekonomika; Vienas cenas likums; Cenu konverģence; EMS; Baltijas valstis