Eirozonas novērtējums optimālās valūtas teorijas kontekstā - Krongorns, Erlands (Latvijas Universitāte, 2014)
Eirozona tika izveidota 1999. gadā. Sākotnēji tā sastāvēja no 11 valstīm. 2001. gadā tai pievienojās Grieķija, vēlākajos gados ir pievienojušās vēl sešas valstis, kā pēdējā no tām Latvija 2014. gadā. Valstīm esot monetārā savienībā nākas atteikties no neatkarīgas monetārās politikas. Optimālās valūtas zonas teorija cenšas skaidrot alternatīvas iespējas ekonomisko šoku izlīdzināšanai. Pētījumā tiek novērtēta Eiropas Monetārā Savienība pēc optimālās valūtas zonas kritērijiem. Pētījums veikts par laika periodu no 1995.-2014.gadam. Tiek apskatīta Optimālās valūtas zonas teorijas attīstība laikā. Veikta Eirozonas valstu makroekonomisko radītāju grafiskā analīze un novērtēta to atbilstība konverģences kritērijiem. Darbs koncentrējas uz biznesa ciklu sinhronizācijas novērtēšanu trīs dažādos laika posmos veicot biznesa ciklu korelācijas. Biznesa ciklu iegūšanai tiek izmantoti Hodrika-Preskota un Bakstera-Kinga filtri. Tiek secināts, ka pēc Eirozonas izveides biznesa ciklu korelācijas palielinās un cikli kļūst līdzīgāki. Arī krīze ir pozitīvi ietekmējusi valstu biznesa ciklu sinhronizāciju ar EMS 12 valstu ciklu, izņēmums ir 2008. gada krīzē vissmagāk cietušās valstis. Atslēgvārdi: EMS, Eirozona, biznesa cikli, korelācijas, konverģences kritēriji, optimālā valūtas zona.

Eurozone was established in 1999. Originally it consisted of 11 states. In 2001 Greece joined it as well. In later years, EMU joined six other countries as the last of them Latvia in 2014. Members of the currency union have to give up independent monetary policy. Optimum currency area theory tries to explain alternative options for economic shock adjustments. The study is an assessment of the European Monetary Union in the context of the optimum currency area criteria. The study was conducted for the period from 1995 to 2014. In theoretical part author has reviewed optimum currency area theory development in time. Eurozone macroeconomic indicators has been graphical analysied and assessed by the compliance with the convergence criteria. Work focuses on business cycle synchronization. Business cycles correlations are estimated in three different time periods. Hodrick - Prescott and Baxter - King filters are used to get business cycles. It is concluded that after the creation of the eurozone business cycle correlations increases and business cycles becomes more synchronized. The crisis has had a positive impact on the national business cycle synchronization with the EMU -12 countries cycle as well, with the exception of the worst affected countries during the 2008th year financial crisis. Keywords: EMU, eurozone, business cycle, correlation, convergence criteria, optimum currency area.
Assesment of the Euro area in the context of the optimum currency theory
Keywords: Ekonomika