Apgaismojuma un meteoroloģisko apstākļu ietekme uz naktī migrējošajiem putniem - Kalniņa, Sniedze (Latvijas Universitāte, 2025)
Šajā pētījumā tiek analizēta mākslīgā apgaismojuma, dabiskā apgaismojuma un meteoroloģisko faktoru ietekme uz naktī migrējošo putnu migrācijas aktivitāti, lidojuma augstumu un virzienu. Zināms, ka naktī migrējošos putnus negatīvi ietekmē cilvēka radītā vide, mākslīgais apgaismojums un dažādi dabas faktori. Dati četros gados iegūti ar ornitoloģisko radaru BirdScanMR1 putnu rudens migrācijas laikā Papes ornitoloģisko pētījumu centrā. To analīzei veidoti lineārie jauktu efektu modeļi. Pētījumā netika novērota statistiski būtiska mākslīgā apgaismojuma ietekme uz migrācijas aktivitāti, lidojuma augstumu un virzienu, bet tika novērota būtiska jauna Mēness un mākoņu seguma ietekme uz lidojuma augstumu, kā arī novērots statistiski būtiski zemāks lidojuma augstums mērena vēja ietekmē un būtiska vēja virziena ietekme uz putnu lidojuma augstumu.

This study analyzes the effects of artificial light, natural light and meteorological factors on the migratory activity, flight altitude and direction of night migrating birds. It is known that night migrating birds are negatively affected by the human-made environment, artificial lighting and various natural factors. Data were obtained over four years with the ornithological radar BirdScanMR1 during the autumn migration of birds at the Pape Ornithological Research Center. Linear mixed-effects models were created for their analysis. The study did not observe a statistically significant effect of artificial lighting on migratory activity, flight altitude and direction, but a significant effect of the new Moon and cloud cover on flight altitude was observed, as well as a statistically significant lower flight altitude under moderate winds and a significant effect of wind direction on the flight height of birds. Keywords: night migration of birds, radar ornithology, artificial light at night, meteorological factors, wind speed, wind direction
The effects of light and meteorological factors on night migrating birds
Keywords: Bioloģija; putnu nakts migrācija; mākslīgais apgaismojums; radara ornitoloģija; meteoroloģiskie faktori; vēja ātrums