Tiesas kompetence, ierosinot un pasludinot fiziskās personas maksātnespējas procesu - Hains, Romans (Latvijas Universitāte, 2013)
Iespējamība fiziskajai personai pieteikt maksātnespēju un tās ietvaros dzēst savas uzņemtās saistības, neapmierinot kreditoru prasījumus pilnā apmērā, ir vērtējams kā izņēmums no pacta sunt servanda jeb līgumi ir jāpilda principa. Tā kā minētais princips gadsimtiem ir kalpojis par civiltiesiskās apgrozības un civiltiesību stūrakmeni, ir vērts noskaidrot, kādas izmaiņas ekonomikā un/vai cilvēku domāšanā ļāva nonākt pie uzskata, ka jebkura persona var kļūdīties, un tai jādod iespēju atbrīvoties no parādsaistībām un sākt jaunu dzīvi kā pilnvērtīgam civiltiesiskās apgrozības subjektam. Maģistra darba „Tiesas kompetence, ierosinot un pasludinot fiziskās personas maksātnespējas procesu” mērķis - analizēt tiesas kompetenci un šīs kompetences robežas posmā līdz maksātnespējas procesa pasludināšanai, kā arī noteikt „tumšos punktus”, kuros tiesu prakse nav vienveidīga vai ir pat pretēja likumdevēja gribai, un izvirzīt priekšlikumus konstatēto problēmjautājumu risināšanai. Maģistra darba uzdevums ir izpētīt un analizēt Latvijas Republikas tiesisko regulējumu attiecībā uz fiziskās personas maksātnespējas lietas ierosināšanu un pasludināšanu, pamatojoties uz teorētiskajām zināšanām un praktisko pieredzi, kas ļauj identificēt problēmjautājumus. Darbā izmantoti arī piemēri no starptautiskās prakses. Maģistra darbā nobeigumā autors uz izpētītā tiesiskā regulējuma un tiesu prakses bāzes sniedz secinājumus par tiesu darbības efektivitāti un izvirza priekšlikumus tiesu darbības un normatīvās bāzes uzlabošanai. Galvenie tiesību avoti, kas izmantoti diplomdarbā, ir Latvijas Republikas maksātnespējas procesu regulējošie tiesību akti un judikatūra. Atslēgvārdi: fiziskās personas maksātnespējas process, saistību dzēšana, tiesas kompetence, maksātnespējas tūrisms, maksātnespējas procesa piemērošanas ierobežojumi, maksātnespējas procesa pazīme

Possibility for a natural person to go bankrupt and extinguish his or her obligations is viewed as an exception from pacta sunt servanda or agreements must be kept principle. As this was the principle that for ages ruled as a keystone of civil turnover and civil law, it is worth to clarify economical changes and/or changes in a way of thinking that resulted in an idea that every person can make a mistake and he or she must be given a chance to be released from obligations which have not been honoured and to start a new life as a full fledged member of civil turnover. Aim of master’s thesis “Authority of court in initiation and declaration of insolvency proceedings of a natural person” is to analyze authority of the court and its boundaries in a stage till declaration of insolvency proceedings, as well as to discover “black holes”, where the practice of courts is not in accordance with uniform practice or is even in contradiction with will of the legislator, and develop enhancements and solutions for the problems that have been ascertained. Task of master’s thesis is a study and analysis of laws and regulations of the Republic of Latvia regarding initiation and declaration of insolvency proceedings of a natural person on the basis of theoretical knowledge and practical experience that helps to identify main problems. Best practice of other countries is also observed. In conclusion of master’s thesis, on the basis of studied legal regulations and practice of courts author draws conclusions regarding effectiveness of courts’ performance and makes proposals for improvement of mentioned performance, as well as improvement of legal basis. Main legal sources that were used in writing master’s thesis are laws and regulations of insolvency proceedings of the Republic of Latvia and case-law. Keywords: insolvency proceedings of a natural person, extinguishing of obligations, courts’ authority, bankruptcy tourism, restrictions on application of insolvency proceedings, features of insolvency proceedings
Court competence instituting and declaring insolvency process of a natural person
Keywords: Juridiskā zinātne