Metakognitīvo pārliecību saistība ar piesaistes dimensijām un emociju regulācijas stratēģijām pieaugušajiem - Krasņikovs, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2019)
Gan teorija par piesaisti, gan teorija par metakognīcijām norāda, ka tām ir nozīmīga saistība ar cilvēka pašregulācijas stratēģiju izvēli un psiholoģisko labbūtību. Tāpat gan viena, gan otra teorija un virkne pētījumu norāda uz šo pazīmju saistību ar psiholoģisko traucējumu simptomiem. Pētījumā tika noskaidrots, kāda ir neadaptīvu metakognitīvu pārliecību saistība ar piesaistes dimensijām un emociju regulācijas stratēģijām pieaugušajiem Latvijā. Pētījuma izlasi veido 149 respondenti (86 vīrieši un 63 sievietes) vecumā no 18 līdz 67 gadiem (M=35 gadi). Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: Metakognitīvo pārliecību aptauja (Metacognitions questionnaire, Wells & Cartwright-Hatton, 2004), kurai šī darba ietvaros tika veikta adaptācija, Attiecību skalu aptauja (Relationship Scales Questionnaire, Griffin & Bartholomew, 1994, Latvijā aptauju adaptējusi S. Glaudāne, 2010) un Emociju Regulācijas Aptauja (The Emotion Regulation Questionnaire, Gross & John, 2003, Latvijā šo aptauju adaptējusi M. Morozova, 2011). Rezultāti uzrādīja saistības starp izvairīšanos no piesaistes un vairākām neadaptīvu metakognitīvu pārliecību skalām - negatīvas pārliecības par uztraukšanos un spēju to kontrolēt, vajadzību kontrolēt domas, un savas domāšanas vērošanu, kā arī ar emociju izpausmes apspiešanu. Piesaistes trauksme uzrādīja saistību ar negatīvām pārliecībām par uztraukšanos un tās bīstamību, neuzrādīja saistību ne ar vienu no emociju regulācijas stratēģijām, bet uzrādīja negatīvu saistību ar pašreizējo partnerattiecību ilgumu. No rezultātiem var secināt, ka negatīvas pārliecības par uztraukšanos un spēju to kontrolēt var būt saistītas ar abām nedrošās piesaistes dimensijām – izvairīšanos un trauksmi. Šī pētījuma rezultāti rāda, ka paaugstinātas trauksmes gadījumos emociju izpausmes visticamāk netiek apspiestas, savukārt izteiktas izvairīšanās gadījumos to iespējams novērot kognitīvajā sfērā, tai skaitā metakognitīvajās pārliecībās.

Both attachment theory and metacognitions theory indicate a significant connection with a human self-regulation strategies and psychological well-being. Likewise, both theories as well as a series of studies show a connection between these phenomena and symptoms of psychological disorders. In the study, it was clarified how maladaptive metacognitive beliefs are connected with attachment dimensions and emotion regulation strategies in adults in Latvia. The study sample consisted of 149 respondents (86 male and 63 female) aged from 18 to 67 (M=35 years). There were three questionnaires used in the study: Metacognitions Questionnaire (Wells & Cartwright-Hatton, 2004; this questionnaire was adapted within the framework of the study), Relationship Scales Questionnaire (Griffin & Bartholomew, 1994; in Latvia, the questionnaire was adapted by S. Glaudāne, 2010) and The Emotion Regulation Questionnaire (Gross & John, 2003; in Latvia adapted by M. Morozova, 2011). The results showed a connection between attachment avoidance and several maladaptive metacognitive beliefs such as negative beliefs about uncontrollability and danger of worry, a need to control thoughts, cognitive self-monitoring, and also emotional suppression. Attachment anxiety showed a connection with negative beliefs about uncontrollability and danger of worry, no relation with the strategies of emotion regulation, and negatively related with the length of the current partnership. It can be observed from the results that negative beliefs about uncontrollability and danger of worry relate to both dimensions of insecure attachment – avoidance and anxiety. The results of this study show that in the case of increased anxiety, emotion expression most likely is not suppressed, while in the case of high avoidance, this can be observed in the cognitive sphere, including metacognitive beliefs.
Relationship between metacognitive beliefs, attachment dimensions and emotion regulation strategies among adults
Keywords: Psiholoģija; metakognīcijas; piesaistes dimensijas; emociju regulācijas stratēģijas; pieaugušo piesaiste