Rīgas jauniešu izvēle iegādāties Latvijas vai ārzemju zīmolu apģērbus - Lūka, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī pētījuma mērķis ir noskaidrot, kādu zīmolu apģērbus izvēlas iegādāties Rīgas jaunieši: vai viņi izvēlas pirkt ārzemju zīmolu apģērbus, kuri ir pieejami visos lielveikalos, vai arī latviešu zīmolu apģērbus, kuri nav tik bieži atrodami lielveikalos. Tika izvirzītas hipotēzes par to, ka Rīgas jaunieši vairāk iegādājas ārzemju zīmolu apģērbus un ka Rīgas jaunieši ir pārāk maz informēti par Latvijas zīmolu apģērbiem un tos neatpazīst. Tika izmantotas kvantitatīvās pētījumu metodes un veikta aptauja. Mērķa grupa bija Rīgas jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem. Dati tika analizēti izmantojot Ērvinga Gofmaņa dramaturģijas pieeju un racionālās izvēles teoriju. Rezultāti parādīja, ka Rīgā dzīvojošie jaunieši vairāk iegādājas ārzemju zīmolu apģērbus un viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc jaunieši neiegādājas latviešu zīmolu apģērbus ir tas, ka ir pārāk maz informācijas un pārāk maz veikalu, kur tie tiek pārdoti. Turklāt arī bija novērojams, ka ārzemju zīmolus jaunieši diezgan labi atpazīst, bet latviešu zīmolus atpazīst retais.

The purpose of this study was to find out which brand clothing – international, widely available on supermarkets, or local, not so available on supermarkets – Riga's youth choose to buy. A number of hypotheses were posed where an author checked if Riga's youth are buying international brand clothing more often and if they don't have enough information about local brand clothing. Quantitative research methods were used and survey was conducted. The aim group was Riga's youth in the age from 18 until 25. The data were analysed with Erving Goffman's dramaturgical theory and rational choice theory. The results shows that Riga's youth are buying international brand clothes more often. A few of the main reasons of not buying the local brand clothes are the lack of information and not enough places where the people can buy this type of clothing. The other conclusion tells that the level of recognition of international brands are quit high, but local brands are recognised only on few occasions.
Riga youth's choice to purchase Latvian as foreign brand clothes
Keywords: Socioloģija; apģērbs; zīmols; patērniecība; jaunieši