Onkolītisko vīrusu pielietošanas vēža ārstēšanā matemātiskā modeļa izpēte - Murāns, Rūdolfs (Latvijas Universitāte, 2024)
Šajā rakstā galvenokārt uzmanība tiek pievērsta onkolītiskās viroterapijas rezultātu demonstrēšanai vēža un saimniekorganisma imūnsistēmas ārstniecībā, izmantojot matemātisko modelēšanu. Šim modelim tiek pārbaudīti trīs Diraka delta funkcijas tuvinājumi, lai simulētu injekcijas, turklāt kopā ar injekcijām tiek izmantoti dažādi mainīgie: audzēja šūnu populācija, aktīvie citotoksiskie T limfocīti (CD8+ T-šūnas), kopējās dabiskās slepkavas šūnas (NK-šunas), nobriedušās dendrītiskās šūnas (DC) un interleikīns-12 (IL-12) koncentrācija. Galvenais mērķis ir vislabāk simulēt briesmu modeli MATLAB programmā. Rezultātā autors secināja, ka ir iespējams iegūt precīzus rezultātus lietojot divas no minētajām Diraka funkcijām.

In this paper, the focus is on showcasing the outcome of oncolytic virotherapy on the cancerous tumor and the immune system of the host, through mathematical modeling. For the model, three approximations of Dirac's delta function are tested to simulate the virus injections. Moreover, together with the injections delta function different variables are utilized: the tumor cell population, active cytotoxic T lymphocytes(CD8+ T-cells), total natural killer cells(NKs), mature dendritic cells(DCs), and Interleukin-12(IL-12) beginning conditions. The main goal is to represent the danger model best by using MATLAB. As a result, the author concluded that it is possible to obtain accurate solutions using two of the mentioned Dirac functions.
Mathematical model research in the application of oncolytic viruses in cancer treatment
Keywords: Matemātika; Mathematical oncology; Viroterapija matemātiskais modelis; Diraka delta funkcija; MATLAB