Karnitīna palmitoiltransferāzes - 1 loma taukskābju metabolismā un aktivitātes mērījumi - Homka, Aija (Latvijas Universitāte, 2009)
Mildronāts ir kardioprotektīva zāļu viela, kas samazina L-karnitīna koncentrāciju audos. Līdz šim nebija izpētīta no devas atkarīga mildronāta ilgstošas ievadīšanas ietekme uz L-karnitīna homeostāzi un karnitīna palmitoiltransferāze-1 (KPT-1) aktivitāti. Tāpēc žurkām tika ilgstoši ievadīts mildronāts (4, 8 un 12 nedēļas 100, 200 un 400 mg/kg) un mērītas karnitīna, GBB un mildronāta koncentrācijas, kā arī KPT-1 aktivitāte sirds un aknu audos. Iegūtie rezultāti liecina, ka ilgstoša mildronāta ievadīšana pazemina karnitīna koncentrāciju asins plazmā, kā arī sirds un aknu audos no devas atkarīgā veidā. Ilgstošas mildronāta lietošanas izraisītais karnitīna koncentrācijas pazeminājums palielina KPT-1 aktivitāti sirdī no devas atkarīgā veidā. KPT-1 aktivitāti aknu audos mildronāta ilgstoša lietošana neietekmē.

Mildronate is a cardioprotective drug which mechanism of action is based on decreased L-carnitine contents in body tissues. This study was carried out to investigate the effects of long-term mildronate treatment (100, 200 or 400 mg/kg for four, eight or twelve weeks) on L-carnitine homeostasis and carnitine palmitoyltranspherase-1 (CPT-1) activity in liver and cardiac tissues. The obtained results provide evidence that mildronate treatment lowers the carnitine content in the plasma as well as in cardiac and liver tissues in a dose-dependent manner. In addition, long term mildronate treatment induces decreased carnitine stimulates a dose-dependent increase in CPT I activity in heart, but it does not change CPT-1 activity in liver tissues.
The role of carnitine palmytoiltranspherase I in fatty acid metabolism
Keywords: Farmācija