Sakņu piepes Heterobasidion spp. genotipu attīstība egļu Picea abies (L.) H. Karst. mežaudzē platlapju kūdrenī Oxalidosa turf. mel. - Grosberga, Magdalēna (Latvijas Universitāte, 2021)
Sakņu piepe ir sakņu trupi izraisoša bazīdijsēne, kas galvenokārt inficē skuju kokus saimnieciskajos mežos un rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Tā kā egļu mežaudžu ierīkošana tiek veikta arī nosusinātās kūdras augsnēs ir svarīgi analizēt sakņu piepes genotipu struktūru, lai izvēlētos piemērotākos mežsaimnieciskos paņēmienus patogēna ierobežošanai. Maģistra darba mērķis bija noskaidrot sakņu piepes genotipu attīstības dinamiku un augļķermeņu veidošanās potenciālu uz trupējušiem egļu celmiem platlapju kūdrenī. Pētījumā noskaidrots, ka vairāk kā 30% koku un celmu var būt inficēti ar sakņu piepi. Vidējais inficēto koku un celmu skaits vienā genotipā 10 gadu laikā ir pieaudzis no 3,7 līdz 4,2 (p=0,02). Secināts, ka sakņu piepes genotipu attīstība kūdras augsnēs ir dinamisks process – 10 gadu laikā analizētajā audzē no jauna izveidojušies 23 genotipi, izzuduši 20, bet paplašinājušies 17. Arī 10 gadus veci ar sakņu piepi inficēti celmi ir nozīmīgs primārās infekcijas avots – uz viena celma izveidojies sakņu piepes augļķermeņu sporulācijas virsmas laukums vidēji ir 90,7 cm2.

Fungus Heterobasidion is a basidiomycete that causes root rot, which mainly infects conifers in commercial forests and causes great economical losses. As spruce stands are also planted in drained peat soils, it is important to analyze the structure of the root rot genotypes in order to select the most appropriate forest management plans to control the pathogen. The aim of the master's thesis was to find out the dynamics of the development of root rot genotypes and the potential for the formation of fruiting bodies on rotten spruce stumps in Oxalidosa turf.mel. forest type. Study results shows that more than 30% of trees and stumps can be infected with root rot. The average number of infected trees and stumps per genotype has increased from 3.7 to 4.2 over 10 years (p=0.02). It is concluded that the development of root rot genotypes in peat soils is a dynamic process – in 10 years 23 new genotypes have formed in the analyzed stand, 20 have disappeared, but 17 have expanded. The average sporulation surface area of root rot fungus o fruitbodies on the stump is 90,7 cm2.
Expansion of root rot fungi Heterobasidion spp. infection in a Norway spruce Picea abies (L.) H. Karst. stand on a Oxalidosa turf. mel. forest type
Keywords: Bioloģija; Heterobasidion parviporum; genotipu dinamika; augļķermeņi; sekundārā izplatība