Austrumāfrikas etnogrāfiskā materiāla transformācija mūsdienu grafiskajā dizainā - Kļaviņa, Ilze (Latvijas Universitāte, 2009)
MŪSDIENU GRAFISKAJĀ DIZAINĀ Darba mērķis ir iepazīties ar Austrumāfriku, izpētīt tās floru, faunu un apzināt Austrumāfrikas etniskās ciltis, to tradīcijas un dzīvesstilu, pievēršot īpašu uzmanību cilšu rotaslietām un ķermeņa dekoriem. Darba mērķis ir cieši saistīts ar galaproduktu – zeķu-bikšu dizainu. Darba teorētiskais apcerējums ir par Austrumāfrikas 5 ciltīm, šo cilšu rotu transformāciju mūsdienu Modes dizainā. Darbs ir balstīts uz etnogrāfisko pētījumu – dabas motīvi Austrumāfrikas cilšu rotās. Hipotēze – Austrumāfrikas cilšu rotu un ķermeņa dekoru pamatā ir dabas motīvi. Pētījuma rezultātā hipotēze apstiprinājās. Pētot izrādījās, ka Austrumāfrikas daba ir pārsteidzoši daudzveidīga. Tajā atrodamās krāsas un krāsu veidotie ritmi ir žilbinoši. Šie ritmi ļoti uzskatāmi atkārtojas arī krāsaino pērlīšu rotās.

THE TRANSFORMATION OF EAST AFRICAN ETHNOGRAPHY IN MODERN GRAPHIC DESIGN The aim of work is to get acquainted with East Africa, investigate its flora, fauna and advise East African ethnic tribes, their traditions and lifestyle, paying special regard to tribal jewelry and body decorations. The aim of work is close to its end product – design of leggings. Theoretical disquisition of work is about 5 East African tribes, the transformation of their jewelry in Modern Fashion Design. The work is upheld on ethnographic research - motifs of nature in East African tribal jewelry. Hypothesis – the ground of East African tribal jewelry and body decorations are motifs of nature. Hypothesis was approved in the results of research. During exploration, a conclusion came out that nature of East Africa is surprisingly multifarious. Colors and rhythms of colors discovered there are dazzling. Those rhythms are repeated very demonstratively also in colorful beaded jewelries.
The Transformation of East African Etnography in Modern Graphic Design
Keywords: Mākslas zinātne