ESBL producējošo enterobaktēriju raksturojums un izplatība sadzīvē iegūtu infekciju gadījumos - Savina, Natālija (Latvijas Universitāte, 2013)
Viens no galvenajiem Enterobacteriaceae dzimtas baktēriju antibakteriālās rezistences mehānismiem ir paplašināta spektra β-laktamāžu (ESBL) produkcija, kas hidrolizē β-laktāma antibiotikas, samazina antibakteriālās terapijas iespējas, rada vairākas problēmas kā nozokomiālo, tā arī sabiedrībā iegūto infekciju izraisītāju izplatību visā pasaulē. Pētījumā analizēta ESBL producējošo enterobaktēriju izplatība ambulatorajā tīklā Latvijas teritorijā. Enterobacteriaceae dzimtas baktērijām (E. coli, K. pneumoniae, K. oxytoca, P. mirabilis) noteikta jutība pret dažādiem antibakteriālajiem preparātiem. Sniegts ESBL producējošo E. coli molekulārais raksturojums.

One of the main family Enterobacteriaceae bacterial antimicrobial resistance mechanisms are extended-spectrum β-lactamase (ESBL)-production, which hydrolyzes β-lactam antibiotics, reduces antibacterial therapie`s possibility, coses a number of problems such as nosocomial and community acquired infectious agents spread all over the world. The study analyzes the prevalence of ESBL-producing Enterobacteriaceae outpatient network on Latvian territory. For Enterobacteriaceae (E. coli, K. pneumoniae, K. oxytoca, P. mirabilis) sensitivity to various antimicrobial agents was determined. A molecular characterization of ESBL-producing E. coli was provided.
The characterisation and distribution of Extended-spectrum beta-lactamases (ESBL) producing Enterobacteriaceae
Keywords: Bioloģija