Sinhronu aknu metastāžu ārstēšana Latvijas onkoloģijas centrā koloretālā vēža gadījumā 2009.-2011. gadā - Krastiņa, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Priekšvārds: Kolorektālais vēzis ir pasaulē trešā biežākā vēža lokalizācija vīriešiem un otrā biežākā sievietēm. Tas ir otrais mirstības ziņā pasaulē. Ik gadu Latvijā tiek diagnosticēti vairāk kā 1000 jaunu kolorektālā vēža gadījumu. Kolorektālā vēža biežākā metastazēšanās vieta ir aknas (50-60% gadījumu). Gandrīz vienai trešdaļai pacientu diagnozes brīdī ir aknu metastāzes (sinhronas 1/3 gadījumu), slimības laikā(metahronas 2/3 no visiem gadījumiem). Aknu metastāzes ir rezecējamas tikai 15% gadījumu. Nāve pie kolorektālā vēža bieži iestājas tieši no metastāzēm aknās. Pētījuma mērķis: Izvērtēt saņemtās terapijas efektivitāti pacientiem ar sinhronām metastāzēm aknās no kolorektālā vēža. Materiāli un metode: Šis ir retrospektīvs analītisks pētījums. Pētījuma populācija ir kolorektālā vēža pacienti, kuri ārstējās LOC laika posmā no 2009. līdz 2011. gadam.Pētījumā iekļauti 75 pacienti. Pētījuma datu statistiskā apstrāde tika veikta, izmantojot datorprogrammu IBM SPSS Statistics 19.

Colorectal cancer is the world's third most common cancer in men and the localization of the second most common in women. It is the second mortality rates in the world. Latvian annually are diagnosed more than 1,000 new cases of colorectal cancer. Metastasis of colorectal cancer, the most common site is the liver (50-60% of cases). Almost one third of patients at diagnosis of liver metastases (synchronous 1/3 of cases), the illness (metahronas 2/3 of all cases). Unresectable liver metastases is only 15% of cases. Death to colorectal cancer often occurs around the liver metastases. Study objective: To evaluate the efficacy of treatment received by patients with synchronous liver metastases from colorectal cancer. This is a retrospective analytical study. The study population is colorectal cancer patients who were treated in LOC during the period from 2009th to 2011th year. The study included 75 patients. The research statistical data processing was performed using software IBM SPSS 19.
Synchronous liver metastases treatment for colorectal cancer in Latvian Oncology Centre 2009-2011 year
Keywords: Medicīna