Piedošanas motivācijas saistība ar laulāto apmierinātību ar attiecībām - Krasta, Elza (Latvijas Universitāte, 2017)
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt, vai pastāv saistība starp piedošanas motivāciju un apmierinātību ar partnerattiecībām laulātos pāros. Pētījumā piedalījās 300 precēti respondenti: 180 sievietes un 120 vīrieši (M = 39.29, SD = 10.7). Grupas tika pielīdzinātas pēc šādiem kritērijiem: vecums (19 – 60 gadi); un to vai respondenti ir oficiāli reģistrējuši savas attiecības. Piedošanas motivācijas mērīšanai tika izmantota: ar pāridarījumu saistītas starppersonu motivācijas aptauja – 18 apgalvojumu versija (Transgression-Related Interpersonal Motivations Inventory; TRIM-18; McCullough et al., 1998; McCullough, Root, & Cohen, 2006; adaptāciju latviešu valodā veica Saiva Brūdere-Ruska un Viktorija Perepjolkina, 2012) un pāru apmierinātības mērīšanai tika izmantota : Pāru apmierinātības indekss (CSI)” (The couples satisfaction index (CSI) Funk, J. L. & Rogge, R. D. (2007)) . Pētījumā tika izvirzīts jautājums, vai pastāv saistība starp piedošanas motivāciju un laulāto apmierinātību ar attiecībām? Tika iegūtas statistiski nozīmīgas pozitīvas sakarības starp piedošanas apakšskalu labvēlība un apmierinātību ar laulībām, kas norāda, ka palielinoties labvēlības rādītājiem palielinās apmierinātības rādītāji, un negatīva cieša korelācija tika iegūta ar piedošanas apakšskalām - izvairīšanās un atriebība, kas norāda uz to, ka šīm skalām palielinoties, pazemināsies apmierinātība. Iegūtie rezultāti apstiprina izvirzīto jautājumu, proti, piedošana paaugstina apmierinātību. Lielākā daļa pētījuma respondentu pret savu partneri, kurš ir pāridarītājs izrāda labvēlību, ko var redzēt šī pētījuma rezultātos. Iegūtie pētījuma rezultāti saskan ar iepriekš veiktiem līdzīgiem pētījumiem un apstiprina, ka piedošana veicina attiecību labklājību. Atslēgas vārdi: piedošanas motivācija, , piedošana, apmierinātība, laulāti pāri

The purpose of the study was to investigate whether there is a relationship between the motivation of forgiveness and satisfaction with the partnership in spouses. The study was attended by 300 married respondents: 180 women and 120 men (M = 39.29, SD = 10.7). Groups were matched according to the following criteria: age (19-60 years); married. To measure motivation of forgiveness, an interpersonal motivation survey related to abuse was used: the version of 18 statements (Transgression-Related Interpersonal Motivations Inventory; TRIM-18; McCullough et al. 1998; McCullough; Root & Cohen; 2006; adaptation in Latvian by Saiva Brudere -Ruska and Victoria Perepjolkina, 2012) and couples’ satisfaction index (CSI) Funk, JL & Rogge, RD (2007) was used to measure couples’ satisfaction. The study raised the question of whether there is a relationship between the motivation for forgiveness and the satisfaction of the spouses with the relationship? There were statistically significant positive correlations between forgiveness and satisfaction, which indicates that increasing rates of forgiveness increase satisfaction rates, and a negative close correlation was obtained by avoiding and retaliation for forgiveness, indicating that, as these scales increase, they will decrease satisfaction. Most respondents of the study against their partner, who is the abuser, are showing signs of grace that can be seen in the results of this research. The results of the study are in line with previous similar studies and confirm that forgiveness contributes to the well-being of the relationship. Keywords: forgiveness motivation, forgiveness, satisfaction, married couples
The relationship between motivations for forgiveness and marital satisfaction
Keywords: Psiholoģija; Piedošanas motivācija; Piedošana; Apmierinātība; Laulāti pāri