Veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības izaicinājumi bezpajumtniekiem Latvijā: gadījuma izpēte kā pamats turpmākai izpētei - Gustapa, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā “Veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības izaicinājumi bezpajumtniekiem Latvijā: gadījuma izpēte kā pamats turpmākai izpētei” tika aplūkota veselības aprūpes pieejamība vienai no sociāli visneaizsargātākajām sabiedrības grupām, bezpajumtniekiem. Bezpajumtniecība ir nozīmīga sociāla problēma arī Latvijā. Veselības aprūpes pieejamība bezpajumtniekiem ir viens no būtiskākajiem aspektiem viņu iekļaušanai sabiedrībā, fiziskās, garīgās un psihiskās veselības uzturēšanai, taču tā bieži vien ir apgrūtināta dažādu sistēmisku, administratīvu un sociālu iemeslu dēļ. Ņemot vērā, ka bezpajumtniecība skar ne tikai sociālo, bet arī veselības aprūpes un cilvēktiesību jomu, pētījuma tēma ir īpaši aktuāla. Tā aktualizē nepieciešamību pēc starp sektoru sadarbības, kā arī pēc jauniem, uz pierādījumiem balstītiem risinājumiem veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības uzlabošanā bezpajumtniekiem. Šī gadījuma izpēte sniedz pamatu plašākai turpmākai izpētei un politikas veidošanai, kas vērsta uz vienlīdzīgāku veselības aprūpes pieejamību visiem sabiedrības locekļiem neatkarīgi no viņu dzīvesvietas vai sociālā statusa. Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda ir veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība bezpajumtniekiem Latvijas veselības aprūpes sistēmā. Pētījuma uzdevumi bija veikt literatūras avotu izpēti par medicīnas pakalpojumu pieejamība bezpajumtniekiem veselības aprūpes sistēmā Latvijā. Analizēt Kallistas Rojas māsu pielāgošanās modeli (Roy’s Adaptation Model of Nursing), Vatsones Džīnas (Watson Jean nursing theories ) māszinību teorijas. Izstrādāt pētniecības instrumentu – intervijas jautājumus. Intervēt personas bez konkrētas dzīves vietas, intervēt iesaistītās puses darbā ar personām bez noteiktas dzīves vietas. Izvirzītais pētījuma jautājums: Kāda ir medicīnas pakalpojumu pieejamība bezpajumtniekiem veselības aprūpes sistēmā Latvijā? Pētījuma pieeja bija kvalitatīva ar gadījuma izpētes metodes izmantošanu. Šī pieeja ļāva padziļināti izpētīt konkrētas problēmas un situācijas, balstoties uz reāliem piemēriem, kas ir saistīti ar bezpajumtnieku piekļuvi veselības aprūpei, analizēt tos kontekstā, iegūstot dziļāku izpratni par pārāk vienkāršotām vai vispārīgām pētījuma metodēm neaptvertām problēmām. Pētījumā tika izmantotas strukturētas intervijas ar bezpajumtniekiem, kas palīdzēja izprast viņu pieredzi, vajadzības un uzskatus attiecībā uz veselības aprūpes pieejamību Latvijā. Tāpat intervijas tika veiktas ar veselības aprūpes darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem, tas ļāva izprast problēmas, ar kurām viņi saskaras darbā ar bezpajumtniekiem un to ietekmi uz pakalpojumu pieejamību. Šāda pieeja ļāva iegūt daudzpusīgu skatījumu uz situāciju gan no pakalpojumu saņēmēju, gan sniedzēju perspektīvas. Pētījums par bezpajumtnieku pieredzi veselības aprūpē, izmantojot deviņus respondentus, sniedz vērtīgu ieskatu par veselības aprūpes pieejamību un tās izaicinājumiem šajā sabiedrības grupā. Respondentu atbildes atspoguļo vairākas kopējas tēmas, kas ietver pi

In the master's thesis "Challenges in accessing health care services for homeless people in Latvia: a case study as a basis for further research," the accessibility of health care was examined for one of the most socially vulnerable groups in society- the homeless. Homelessness is a significant social issue in Latvia. Access to healthcare for homeless individuals is one of the most important aspects of their inclusion in society, to maintain their physical, mental, and psychological health. However, this access is often hindered by various systemic, administrative, and social factors. Given that homelessness affects not only the social sphere but also healthcare and human rights, the topic of the study is particularly relevant. It highlights the need for cross-sectoral cooperation and for new, evidence-based solutions to improve access to healthcare services for the homeless. This case study provides a foundation for broader future research and policy development aimed at achieving more equitable access to healthcare for all members of society, regardless of their place of residence or social status. The aim of the study was to determine the availability of healthcare services for homeless individuals within the Latvian healthcare system. The tasks of the study were to conduct a literature review on the availability of medical services for homeless individuals within the healthcare system in Latvia. To analyse Kallista Roy's Adaptation Model of Nursing, as well as Jean Watson’s nursing theories. To develop a research instrument – interview questions. To interview individuals without a fixed place of residence, as well as stakeholders involved in working with people without a fixed place of residence. The research question that was raised: What is the availability of medical services for homeless individuals within the healthcare system in Latvia? The research approach was qualitative, using the case study method. This approach allowed for an in-depth examination of specific problems and situations based on real-life examples related to homeless individuals' access to healthcare. It enabled the analysis of these issues in context, providing a deeper understanding of problems that are not covered by overly simplified or generalized research methods. The study used structured interviews with homeless individuals, which helped to understand their experiences, needs, and perceptions regarding access to healthcare in Latvia. Interviews were also conducted with healthcare workers and social workers, which allowed for an understanding of the challenges they face when working with homeless individuals and how these challenges affect the availability of services. This approach provided a multifaceted perspective on the situation, considering both the viewpoints of service recipients and providers. The study on the healthcare experience of homeless individuals, using nine respondents, provides valuable insight into the accessibility of healthcare and its c
Challenges in accessing health care services for homeless people in Latvia: a case study as a basis for further research
Keywords: Medicīna; bezpajumtniecība; veselības aprūpe; veselības aprūpes pakalpojumi; pieejamība