Dzīvnieku aizsardzības krimināltiesiskie aspekti - Naglis, Rihards (Latvijas Universitāte, 2012)
Cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem mūsdienās ir aktuāla problēma visā pasaulē. Pastāv dažādi dzīvnieku interešu aizstāvības virzieni, pēc kuru pārzināšanas var secināt, ka Latvijas tiesību sistēmā pastāv galvenokārt nepilnvērtīga dzīvnieku labturības tiesību aizsardzība, tādējādi lielā mērā ignorējot dzīvnieku tiesības. Tāpēc maģistra darbā tiek piedāvāts dzīvnieku aizstāvības ētikas filozofiskais pamatojums un dzīvnieku labturības vēsturiskā attīstība pasaulē, kā arī KL 230.panta vēsturiskā attīstība, lai salīdzinātu ar šobrīd pastāvošo tiesisko regulējumu un tādējādi pilnvērtīgāk pamatojot problēmas. Pētījumā ir ietverts plašs raksturojums un nozieguma sastāva analīze par KL 230.panta esošo redakciju un tās problēmām. Šā mērķa sasniegšanai tiek izvērtēti arī dažādi normatīvie akti, kuri izriet no attiecīgā panta un atspoguļo dzīvnieku turēšanas un labturības prasības, kuru pārkāpums noteiktos gadījumos kvalificējams kā cietsirdīga rīcība. Tiek salīdzināts starptautiskais un Eiropas tiesību regulējums ar nacionālo regulējumu dzīvnieku aizsardzības jomā, kā arī konstatēta dzīvnieku statusa problēma tiesību sistēmā. Maģistra darbā tiek apskatīta arī tiesu prakse un konstatētas problēmas cietsirdīgas rīcības pret dzīvniekiem kvalifikācijā, kā arī nepilnības nodarījuma kaitīguma izvērtēšanā. Tā kā pastāv gadījumi, kad dzīvnieka nonāvēšanu pieļauj un ko tiesību sistēmā neuzskata par cietsirdīgu rīcību, tad darbā ir sniegts novērtējums par robežām, cik tālu katru no gadījumiem ir pieļaujams realizēt. Pētījumā ir piedāvājums ne tikai KL 230.pantu izteikt jaunā redakcijā pēc būtības, grozot tā saturu un argumentēti aicinot sankcijās paredzēt un tiesu praksē piemērot bargākus sodus par cietsirdīgu rīcību, bet arī attiecīgo pantu norobežot no nodarījumiem pret sabiedrisko kārtību, līdz ar to piedāvājot iekļaut citā atbilstošākā nodaļā, kā arī salīdzinājums ar citiem Krimināllikuma pantiem dzīvnieku aizsardzības jomā, kas ietverti nodaļā par noziegumiem pret dabas vidi. Bez tam, maģistra darbā ir izpētīts arī dzīvnieku krimināltiesiskās aizsardzības regulējums ārvalstīs, tādā veidā pilnvērtīgāk pamatojot gan Latvijas, gan ārvalstu tiesiskā regulējuma pozitīvos faktorus, nepilnības un problēmas, līdz ar to piedāvājot attiecīgus grozījumus Latvijas normatīvajā regulējumā.

Master thesis “Criminal and Legal Aspects of Animal Protection” is created by Rihards Naglis (rn07003). Nowadays cruelty to animals is an urgent problem around the world. There are different orientations of ethic of animal protection after which knowledge can be concluded that Latvian legal system supports the animal welfare. Therefore I have described philosophical justification of ethic of animal protection, historical development of animal welfare and article 230 of the Criminal Law thereby it is best to base problems in current version of this article. I offer extensive characterization of article 230 appraising its gap. For this you can see in these work different laws and regulation (legislation, Regulations issued by the Cabinet, conventions and legislation of European Union), it appreciations and problems. All these regulations involve article 230. There is international legal framework compression with the national one and I’ve characterized a problem of status of animals in legal system. In work you can also see a review of case law and characterized problems to apply article 230 for cruelty to animals. In thesis are showed many ambits for admissibility killing animals. There is article 230 of the Criminal Law comparison with other articles of Criminal Law where regulated criminal remedy of nature environment on the wildlife protection level. Article 230 of the Criminal Law needs to delimit form offences to public policy and safety. Therefore author offers article 230 not only change in new redaction and in its terms but also remove it in other chapter of Criminal Law and there is suggestion giving argumentation to impose a more severe penalties. In addition, I have investigated foreign criminal law legislation of the protection of animals, so you can best see Latvian and foreign positive aspect, deficiencies and problems wherewith I recommend respective modifications in Latvian legal framework.
Criminal and Legal Aspects of Animal Protection
Keywords: Juridiskā zinātne