Sintēzes procesu izstrāde volframa un molibdēna selenīdu pārklājumu iegūšanai uz cinka selenīda nanovadiem - Kotļara, Liora (Latvijas Universitāte, 2025)
Kodola-apvalka nanovadi (NW) tiek uzskatīti par daudzsološām heterostruktūrām pielietojumiem optoelektronikā un fotokatalīzē. Šī darba fokusā ir sintēzes procesa izstrāde MoSe2 un WSe2 apvalka iegūšanai ap ZnSe NW. ZnSe NW tika sintezēti ar tvaiks-šķidrums-cietviela metodi. MoSe2 vai WSe2 apvalki tika iegūti, selenizējot ZnSe NW, uz kuriem iepriekš ar magnetrona izputināšanu tika uzklāts MoO3 vai WO3. Iegūto ZnSe NW, ZnSe-MoSe2 un ZnSe-WSe2 kodola-apvalka NW raksturošanai tika pielietotas tādas fizikālās pētniecības metodes kā skenējošā un transmisijas elektronu mikroskopija, rentgenstaru enerģijas izkliedes spektroskopija un rentgenstaru difrakcija. Darbā tika novērotas apvalka morfoloģijas izmaiņas atkarībā no temperatūras, un iegūtās zināšanas potenciāli varētu tikt izmantotas arī citu materiālu kodola-apvalka NW sintēzei.

Core-shell nanowires (NWs) are considered promising heterostructures for applications in optoelectronics and photocatalysis. The focus of this thesis is on the development of synthesis processes to obtain MoSe2 and WSe2 shells around a ZnSe NW core. ZnSe NWs were synthesized via a vapor-liquid-solid method. MoSe2 or WSe2 shells were obtained by selenization of ZnSe NWs pre-coated with MoO3 or WO3 via magnetron sputtering. The resulting ZnSe NWs, ZnSe-MoSe2 and ZnSe-WSe2 core-shell NWs were characterized using physical characterization techniques such as scanning and transmission electron microscopy, energy-dispersive X-ray spectroscopy, and X-ray diffraction. Temperature-dependent changes in the shell morphology were observed, and the knowledge gained could potentially be used for the synthesis of other core-shell NW materials.
Development of Synthesis Processes for Tungsten and Molybdenum Selenide Coating Deposition on Zinc Selenide Nanowires
Keywords: Fizika; nanovads; kodola-apvalka heterostruktūra; viendimensiju nanostruktūra; ZnSe; MoSe2