Kreditēšanas pilnveidošana Latvijas Krājbanka - Reiziņa, Sanita (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbs ir izstrādāts pamatojoties uz Latvijas Universitātes Ekonomikas un Vadības fakultātes Finansu institūta programmu. Darba autore Sanita Reiziņa. Darba nosaukums - ”Kreditēšanas pilnveidošana AS Latvijas Krājbankā”. Maģistra darba mērķis ir uz Latvijas Krājbankas datu analīzes pamata izstrādāt priekšlikumus banku kredītpolitikas pilnveidošanai. Darbā autors pēta Latvijas Krājbankas kredītpolitiku un saista to ar makroekonomiskajiem rādītājiem Latvijā, analizē bankas kredītportfeli, to struktūru. Analīzes rezultātā autors secina par esošajiem trūkumiem bankas kreditēšanā un izejot no tā, izstrādā priekšlikumus, kā palielināt kreditēšanas konkurētspēju Latvijas Krājbankā. Tēmas aktualitāte ir pēdējā laika aktuāla tēma- kreditēšana, lielais pieprasījums pēc tiem un banku piesardzīgā kredītpolitika, kuru ietekmē dažādi ekonomiski procesi valstī. Darba struktūra veidota atbilstoši plānam. Pirmajā daļā tiek apskatīta problēma kredītu tirgū, kas saistīta ar makroekonomisko situāciju valstī un banku kredītportfelī. Otrajā daļā tiek veikta kredītportfeļa analīze, salīdzinājums ar citām bankām, un meklēta atbilde uz jautājumu: „Kāpēc Latvijas Krājbankai, salīdzinot ar citām bankām, ir mazāks izsniegto kredītu apjoms?” Atbildot uz šo jautājumu, trešajā nodaļā tiek izteiktas prognozes un ieteikumi kreditēšanā, konkurētspējas palielināšanai Krājbankā. Maģistra darba nobeigumā formulēti galvenie atzinumi, secinājumi un priekšlikumi problēmu risināšanai. Secināts, ka Latvijas Krājbankas kreditēšanas attīstības iespējas tieši un netieši ietekmē pasaulē notiekošais, tas nozīmē, ka vērtējot Latvijas tirgus attīstības tendences ir jāņem vērā arī kopumā notiekošais gan Latvijā, gan pasaulē. Tie ir faktori, kurus kreditēšanas nozarē strādājoši uzņēmumi tieši nevar ietekmēt, tāpēc ir būtiska to spēja pielāgoties tirgus mainīgiem apstākļiem un rast iespējas ne tikai stabilizēt savas tirgus pozīcijas, bet arī palielināt savu tirgus daļu.Krājbankas pamatuzdevums šādos mainīgajos tirgus apstākļos ir spējā iegūt papildus resursus kreditēšanai, lai arī turpmāk ievērotu stigri noteikto kreditēšanas politiku. Kreditēšanas apjomu palielināšanai autors iesaka bankā popularizēt dažādas reklāmas kampaņas jaunu klientu piesaistei, kā arī attīstības stratēģijas izstrāde un ieviešana. Maģistra darba apjoms ir 85 lappuses un tajā ir iekļauti 8 attēli, 20 tabulas, 1 shēma, 4 pielikumi un 24 literatūras avoti

/ Summary The Master paper has been worked out according to the program of Financial Institute of faculty of Economy and Administration of the University of Latvia. Author of the paper is Sanita Reiziņa. Title of the paper is “Improvement of crediting in Latvian Savings Bank. The objective of the paper is to develop suggestions in the improvement of credit politics in banks basing on data analysis of “Latvian Savings Bank”. In the paper the author is studying the credit policy in “Latvian Savings Bank” and is relating it to macroeconomic indicators in Latvia, analyzing the credit portfolio of the bank, as well as its structure. In the issue of analysis the author comes to a conclusion about the disadvantages in the crediting of the bank, and, on this basis, he develops suggestions how to increase the crediting competitiveness in “Latvian Savings Bank”. The topic of the theme is an outstanding issue of the last period of time – crediting, demand for it, and the precautious crediting policy of banks which is being influenced by different economical processes in the state. The paper is structured according to the plan. The matter of the credit market, which is related to the macroeconomic situation in the state and in the credit portfolio of banks, is examined in the first part of the paper. In the second part the credit portfolio is analyzed, a comparison with other banks is made in order to find an answer to the question “What is the reason for the small amount of credits being issued out by “Latvian Savings Bank” in comparison with other banks?” By answering this question in the third part of the paper, prognosis and suggestions in crediting are made to increase the competitiveness of “Latvian Savings Bank”. The key statements, deductions and suggestions to solve the matter are defined in the conclusion of the Master paper. It has been deducted, that the development facilities of crediting in “Latvian Savings Bank ” directly und by indirection are affected by the events taking place in the world, which means that, when evaluating the development tendencies of Latvian market, the overall developments in Latvia, as well as in the world, need to be taken into consideration. These are factors which can not be directly influenced by establishments working in the sphere of crediting, therefore their elasticity to the changing market conditions and their potential to stabilize their market position and to increase their market share is fundamental. The basic purpose for “Latvian Savings Bank” in these changing market conditions is the ability to get additional funds for crediting to be able to follow the strictly defined crediting policy. To increase the quantity of crediting, the author suggests to popularize different advertising campaigns in the bank to attract new customers, as well as develop and establish strategies of advancement. The size of the Master paper is 83 pages, and there are 8 pictures, 20 charts, 1 scheme, 4 appendices and 24 literature sources included in it.
Development of Crediting in Latvian Savings Bank
Keywords: Ekonomika