Dzīves kvalitāte onkoloģijas pacientēm pēc mastektomijas - Zaļaiskalne, Ināra (Latvijas Universitāte, 2021)
Tēmas aktualitāte ir saistīta ar krūšu ļaundabīgu audzēju statistiku Latvijā, Eiropā un pasaulē. Pēc PVO datiem, 2018.gadā no pasaulē reģistrētajiem onkoloģisko slimību gadījumiem, 11% jeb 2 088 957 gadījumi ir krūšu ļaundabīgie audzēji. (26) Pēc SPKC datiem, Latvijā 2017.gadā uz 100 000 iedzīvotāju, ļaundabīga krūšu audzēja diagnoze bija 1825,3 sievietēm. (10) Bakalaura darba “Dzīves kvalitāte onkoloģijas pacientēm pēc mastektomijas” mērķis ir izpētīt subjektīvo dzīves kvalitāti onkoloģijas pacientēm pēc mastektomijas. Pētījuma jautājums: “Kā onkoloģijas pacientes pēc mastektomijas vērtē savu dzīves kvalitāti?” Tika veikts kvalitatīvs pētījums, pētījuma instruments - daļēji strukturētas intervijas jautājumi. Pētījumā piedalījās 10 pacientes pēc mastektomijas operācijas. Pētījuma rezultāti parāda, kā slimība un tās sekas negatīvi ietekmē pacientu fizisko, emocionālo un sociālo labklājību.

Topicality of this subject is malignant tumour statistics in Latvia, Europe and the world. Based on WHO data, in year 2018 from the registered oncology cases, 11% or 2 088 957 cases were malignant breast tumours. (26) Based on SPKC data, in Latvia in 2017 from 100 000 patients, malignant breast tumor was identified to 1825,3 females. (10) The objective of the thesis "Life quality for oncology patients after mastectomy" is to research the subjective quality of life for oncology patients after mastectomy. The question of the study: "How oncology patients value their lives after mastectomy? " A quality research was performed, the research tool was partially structured interview questions. The research was done on 10 patients after they had their mastectomy. The results of this research showed how illness and its consequences had affected (deteriorated) patients' physical, emotional and social well being.
Life quality for oncology patients after mastectomy
Keywords: Medicīna; mastektomija; subjektīvā dzīves kvalitāte; krūts vēzis; onkoloģijas pacientes; krūts rekonstrukcija