Personu ar invaliditāti nodarbinātības juridiskie aspekti - Kravale, Linda (Latvijas Universitāte, 2023)
Invaliditāte personai var radīt šķēršļus ne tikai ikdienas gaitās, bet arī profesionālajā jomā. Ierobežoto darbspēju un aizspriedumu dēļ, personas ar invaliditāti nereti tiek nostādītas nelabvēlīgākā situācijā, liedzot vienlīdzīgu piekļuvi darba iespējām. Tomēr šo, skaita ziņā pieaugošo personu grupu, nevar nostādīt sociālajā atstumtībā, tieši otrādi – tās ir nepieciešamas aizsargāt un integrēt sabiedrībā, tostarp darba tirgū. Cīņā par vienlīdzību nodarbinātības jomā ir nepieciešams atbalsts ne tikai no darba devēju, bet arī no valsts puses. Maģistra darba mērķis ir izpētīt personu ar invaliditāti nodarbinātības juridiskos aspektus, analizējot regulējumu un personu ar invaliditāti nodarbinātības situāciju Latvijā. Vērtējot starptautisko praksi, autore maģistra darbā konstatē ārvalstu pieredzi un labo praksi, kas varētu veicināt personu ar invaliditāti nodarbinātības sekmēšanu Latvijā.

Disability can be a barrier to a person not only in their daily lives but also in their professional life. Due to limited working capacity and prejudice, people with disabilities are often disadvantaged by denying equal support for employment opportunities. However, this growing group of people cannot be socially excluded, on the contrary, they need to be protected and integrated into society, including the labor market. The fight for equality in employment requires support not only from employers but also from the state. The aim of the master's thesis is to indicate the legal aspects of employment of persons with disabilities by analyzing the regulation and employment situation of persons with disabilities in Latvia. Evaluating the international practice, the experience and work practice established in the author's master's thesis, which could contribute to people with disabilities promotion of employment in Latvia.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; invaliditāte; nodarbinātība; diskriminācija invaliditātes dēļ; persona ar invaliditāti