Kultūras norises Latvijā avīzes "Tēvijas Sargs" atspoguļojumā (1934. - 1940.) - Zemniece, Elīna (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba izpētes centrālais objekts ir avīzē „Tēvijas sargs” publicētā informācija, kas atklāj kultūras dzīves Latvijā raksturu un valsts varas iespaidu uz avīzē atspoguļoto kultūras dzīvi. Tika apskatītas tādu kultūras sfēru kā mūzikas, vizuālās mākslas, daiļliteratūras un teātra atspoguļojuma tendences. Lai atklātu apskatāmās problēmas būtību, tika izvirzīts mērķis – izpētīt kultūras dzīves Latvijā atspoguļojumu laikrakstā „Tēvijas sargs”, ievērojot laikmeta īpatnības, kas saistītas ar specifisku stāvokli valsts pārvaldē. Aplūkojot pētāmo objektu visa apskatāmā perioda, 1934. – 1940. gada, laikā atklājās starp tiem atšķirīgās iezīmes, kas galvenokārt aptver dažādu kultūras sfēru rakstu skaita dinamiku atšķirīgos gados, bet galvenā kopīgā iezīme ir lielākoties latviešu ieguldījuma Latvijas kultūras dzīvē atspoguļošana.

The central research object is the information what shows characters and goverment impact on cultural life of Latvia, reflected by the newspaper „Tevijas sargs”. It shows trends of reflecting cultural genres as music, art exhibitions, drama and art fictions. To find out the main problem, there was made a central aim – explore reflection of Latvia cultural life in newspaper „Tevijas sargs”, including some specialities of that period, which is linked to authoritarian goverment. While doing research of all period, 1934. – 1940., there was found some variations in number of publications in different cutlure genres between some years. The main common thing in all years was to show latvian inputs of Latvia cultural life.
The Cultural life in Latvia reflected by newspaper "Tevijas Sargs" (1935.- 1940.)
Keywords: Vēsture