GABAb receptora agonista baklofēna ietekme uz telpiskās atmiņas procesiem streptozocīna izraisītā Alcheimera slimības modelī žurkām - Bērziņa, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Alcheimera slimība (AD) ir progresīvs neirodeģeneratīvs smadzeņu bojājums, kas izraisa smagus atmiņas traucējumus. Tradicionālā AD terapija, kas vērsta uz glutamāterģiskā un holīnerģiskās sistēmas regulāciju, nav uzrādījušas vērā ņemamus panākumus, tādējādi ir nepieciešanas jaunas farmakoterapijas stratēģijas. Pēdējos 2-3 gados parādījušās publikācijas, kas jaunā gaismā parāda GABAerģiskās sistēmas neiroprotektējošo lomu. Piemēram,GABAB receptora agonists baklofēns devās 12,5 mg/kg un 25mg/kg uzlabo telpisko atmiņu cerebrālās išēmijas modelī žurkām. Šī darba mērķis bija noteikt GABAB receptora agonista baklofēna ļoti mazas devas (0,025 mg/kg, intraperitoneāli) ietekmi uz žurku telpisko mācīšanos/atmiņu ūdens labirinta testā, izmantojot AD-tipa modeļžurkas, kurām intracerebroventrikulāri ievadīts neirotoksīns streptozocīns (STZ). Iegūtie rezultāti rāda, ka baklofēna mazā deva ievērojami protektē STZ izraisītos atmiņas traucējumus treniņtestos, kā arī saglabā telpisko atmiņu pārbaudes testā. Šie baklofēna mazās devas dati AD modeļdzīvniekos ir pirmreizēji, un tie norāda uz turpmāko pētījumu perspektivitāti.

Alzheimer’s disease is a progressive neurodegenerative disorder leading to a severe memory impairment. Traditionally used cholinergic and glutamatergic drugs have not resulted in a sufficient memory improvement, indicating a necessity for novel pharmacotherapeutic strategies. Recently, the neuroprotective role of the GABAergic system was demonstrated. For instance, GABAB receptor agonist baklofen at doses 12.5 and 25 mg/kg showed improvement of spatial memory in cerebral ischemia model rats. The aim of the present study was to investigate the effect of very low dose (0.025 mg/kg, intraperitoneally) of baclofen on spatial learning/memory in water maze by use of AD model rats (intracerebroventricular injection of neurotoxic streptozocin, STZ). The obtained results showed that the tested low dose of baclofen was capable to protect the STZ-induced learning/memory impairment in training trials, as well as maintained the effect in probe test. These effects were found for the first time and indicate a necessity to continue the studies.
Influence of GABA B receptor agonist baclofen on spatial memory of rats in streptozocine-induced Alcheimer disease model
Keywords: Farmācija; Alcheimera slimība; atmiņa; GABAerģiskā sistēma; baklofēns