Liepājas apkārtnes pazemes ūdeņu ķīmiskā sastāva izmaiņas - Bikše, Jānis (Latvijas Universitāte, 2013)
Pazemes ūdens resursi vienmēr ir bijuši un būs nozīmīgi pilsētu attīstībai un funkcionalitātei, bet pilsētas nereti izvietotas jūras un okeānu krastos, tādējādi radot draudus pazemes ūdens kvalitātei sakarā ar iespējamu jūras intrūzijas attīstību un sekojošām ūdens ķīmiskā sastāva izmaiņām. Liepājas apkārtnē esošais Mūru-Žagares ūdens horizonts ir viens no tādiem, bet trūkst detalizētu ģeoķīmisku pētījumu, kas izskaidrotu kādā veidā jūras intrūzija ietekmējusi ūdens ķīmisko sastāvu. Pētījuma mērķis ir noskaidrot D3mr-žg ūdens horizontā notiekošās ūdens ķīmiskā sastāva izmaiņas un to ietekmējošos procesus Liepājas apkārtnē. Pētījumā secināts, ka jūras intrūzijas ietekme atsevišķos apgabalos ir ļoti liela un tā ir izsaukusi katjonu apmaiņas procesus, kas izmaina ūdens ķīmisko sastāvu. Atslēgas vārdi: jūras ūdens intrūzija, Mūru-Žagares ūdens horizonts, katjonu apmaiņa, jonu attiecības, varbūtības diagrammas, piesātinājuma indeksi

Groundwater resources have always been important for development and functioning of cities but those located in coastal areas are threatened by seawater intrusion and subsequent changes of groundwater chemistry. Upper Devonian Mūru-Žagares (D3mr-žg) aquifer located in vicinity of Liepāja is the case, but it lacks of detailed geochemical investigation that could explain how seawater has influenced the chemical composition of groundwater. The aim of this study is to determine the changes of chemical composition of groundwater from D3mr-žg aquifer and related processes in vicinity of Liepaja. Results demonstrate that seawater has great influence on specific areas and it has caused cation exchange processes and subsequent changes of groundwater chemical composition. Keywords: seawater intrusion, Mūru-Žagares aquifer, cation exchange, ionic ratios, probability plots, saturation indices
Changes of chemical composition of groundwater in vicinity of Liepāja
Keywords: Ģeoloģija