Monolītas Laravel sistēmas migrācija uz mikroservisu arhitektūru ar mikro-ietvaru Lumen - Bricis, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darbā “Monolītas Laravel sistēmas migrācija uz mikroservisu arhitektūru ar mikro-ietvaru Lumen” aprakstīta un analizētā monolītas sistēmas migrācija uz mikroservisu arhitektūru. Darbā tiek apskatītas populāras programmatūras izstrādes arhitektūras, to priekšrocības un trūkumi. Īpaši detalizēti tiek apskatīta mikroservisu arhitektūra. Viens no aktuālajiem jautājumiem ir monolīta migrēšana uz mikroservisu arhitektūru. Darbā aprakstīta autora izstrādāta monolīta sistēma un tās migrācija uz mikroservisiem. Darbā veikta izpēte ar mērķi noskaidrot metodes un paņēmienus, lai sadalītu monolītu sistēmu mikroservisos. Izpētot dažādus avotus, darbā aprakstītas dažādas migrācijas metodes. Analizējot migrācijas metodes, izvēlēta apgabalu virzītas projektēšanas (DDD) metode, kas izmanto no augšas uz leju pieeju. Izvēloties DDD metodi, veikta mikroservisu identificēšana un raksturoti migrācijas plānošanas soļi, paredzamie šķēršļi arhitektūras maiņas procesā. Izpētot avotus veikts nozarē pieejamo ietvaru apraksts un to salīdzinājums. Veicot sistēmas migrāciju, dokumentēts migrācijas process un aprakstīti migrācijas procesa rezultāti. Papildus aplūkoti mikroservisu arhitektūras raksturiezīmes un aspekti, kā drošība, integrācija, piegāde, lietotāja saskarne u.c. Darbā lasītājam sniegta plaša informācija par sistēmas īpašībām, migrācijas procesu, rezultātiem un arhitektūras maiņas īpatnībām.

Master’s thesis “Migration of monolithic Laravel system to microservice architecture with micro-framework Lumen” describes and analyzes the migration of a monolithic system to a microservice architecture. The coursework takes a look at software development architectures, their advantages and disadvantages. The architecture of microservices is discussed in special detail. One of the current issues is the migration of monolith to the microservice architecture. The coursework describes the monolithic system developed by the author and its migration to microservices. The research is carried out with the aim to find out the methods and techniques, and the most suitable technologies for the division of monolithic systems into microservices. By exploring different sources, the coursework describes different migration methods. When analyzing migration methods, the domain-driven design (DDD) method is selected, which uses the top-down approach. When choosing the DDD method, the identification of microservices was performed and the migration planning steps and expected obstacles in the process of architectural change were described. By researching the sources, a description of the technologies available in the industry and their comparison has been made. During the system migration, the migration process is documented, and the results of the migration process are described. In addition, the features, and aspects of the microservice architecture, such as security, integration, delivery, user interface, etc., are discussed. The reader is provided with extensive information about the system characteristics, migration process, results, and specificities of architectural change.
Migration of monolithic Laravel system to microservice architecture with micro-framework Lumen
Keywords: Datorzinātne; arhitektūra; monolīts; mikroservisi; migrācija; ietvars