Frīdriha Candera kosmosa kuģa-aeroplāna modelis - Vilka, Gunta (LU Muzejs, 2021)
1921. gadā zinātnieks un izgudrotājs Frīdrihs Canders uzsāka darbu pie viena no sava mūža ievērojamākajiem sasniegumiem – kosmosa kuģa-aeroplāna projekta. Lidojumu blīvajos atmosfēras slāņos F. Canders piedāvāja veikt ar aeroplānu, kurš ir aprīkots ar speciālu augstspiediena virzuļu dzinēju. Mazāk blīvajos atmosfēras slāņos lidojumu vajadzēja turpināt ar šķidrās degvielas raķešu dzinēju, kas darbojas ar degvielu uz naftas bāzes un šķidro skābekli. Frīdriha Candera dzīves laikā šis projekts netika uzskatīts par nopietnu, bet šobrīd jau vairākas reizes realizēts. Modeli var aplūkot F. Canderam veltītajā ekspozīcijā Rīgā, Raiņa bulvārī 19, 4. stāvā. Video par kosmosa kuģi: https://www.youtube.com/watch?v=QXDBKpnTeas

In 1921, the scientist and inventor Friedrich Cander started work on one of the most remarkable achievements of his life - the spaceship-airplane project. F. Canders offered to fly in the dense layers of the atmosphere with an airplane equipped with a special high-pressure piston engine. In the less dense layers of the atmosphere, the flight was to be continued with a liquid-propellant rocket engine that runs on petroleum-based fuel and liquid oxygen. During Friedrich Cander's lifetime, this project was not considered serious, but it has already been implemented several times. The model can be seen in the exposition dedicated to F. Cander in Riga, 19 Raiņa boulevard, 4th floor. Video about the Spaceship: https://www.youtube.com/watch?v=QXDBKpnTeas
Keywords: Research Subject Categories::TECHNOLOGY::Engineering mechanics::Vehicle engineering; Vācbaltieši; Astronomija; Izgudrojumi; Raķešbūve; Baltic Germans; Astronomy; Inventions; Rocket industry