"Netspeak" angļu valodas attīstība: vārddarināšana un semantika - Puriņa-Purīte, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs pēta specifiskās angļu valodas internetā, sauktas par Netspeak, vārdu krājuma veidošanas principus. Šī pētījuma mērķis ir apskatīt vārddarināšanas un semantisko izmaiņu veidus sinhronā čata vidē. Par pētījuma metodēm nolemts izmantot kritisku teorētiskās informācijas apskatu un čata tekstu kopuma lingvistisko analīzi. Pētījums apstiprināja izvirzīto hipotēzi – Netspeak izmanto standarta angļu valodas vārddarināšanas paņēmienus, taču atšķiras šo paņēmienu pielietojuma biežums gan salīdzinot ar standarta valodu, gan dažādās interneta situācijās. Netspeak jebkurš vārddarināšanas paņēmiens var tikt izmantots jebkuram vārdam. Sinhronajā čatā pieprasīti ir vārddarināšanas paņēmieni, kas ļauj ietaupīt laiku un vietu un demonstrē lietotāja piederību grupai. Vārdu semantiskā analīze atklāj, ka jaunas Netspeak vārdu nozīmes visbiežāk rodas, pateicoties nozīmes pārnesumam uz asociatīvas līdzības pamata. Visbeidzot, jaunu vārdu nozīmju rašanās stimulē turpmākus vārddarināšanas procesus.

The paper investigates the principles of building vocabulary of the distinct English language on the Internet, “Netspeak”. The research goal is to examine word-formation and semantics patterns in synchronous chat. Critical review of the secondary sources combined with linguistic analysis of the corpus of chat texts were chosen as the research methods. The research confirmed the proposed hypothesis: Netspeak follows the word-building patterns of Standard English but the intensity of application of these patterns differs between the “regular” language and Netspeak, as well as various Internet using situations. In Netspeak use of any word-formation pattern is possible with any word. Synchronous chat favours word-formation patterns allowing economy of time and space, as well as showing adherence to the group. The semantic analysis revealed that Netspeak word meanings are mostly created by associated transfer of meaning. Finally, coinage of new Netspeak meanings stimulates further word-building processes. Keywords: Netspeak, language change, word-formation processes, semantics, synchronous chat.
Development of "Netspeak" English: Word Formation and Semantics
Keywords: Valodniecība