Atlīdzinājums par prettiesisku administratīvo arestu - Livziniece, Iveta (Latvijas Universitāte, 2009)
Maģistra darba „Atlīdzinājums par prettiesisku administratīvo arestu” mērķis ir aplūkot, cik efektīvas un demokrātiskas valsts pamatprincipiem atbilstošas ir tiesību normas, kas paredz Satversmē garantētās tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu. Šajā darbā tiek aplūkoti vēsturiskie aspekti attiecībā uz personas brīvības ierobežošanu un atlīdzinājuma institūta attīstību, starptautiskajos tiesību aktos noteiktās (garantētās) tiesības uz personas brīvību un atbildība par tās prettiesisku ierobežošanu, kā arī šobrīd spēkā esošās tiesību normas attiecībā uz administratīvā aresta piemērošanu, izpildi un iespējām saņemt atlīdzinājumu par prettiesisku administratīvo arestu. Darbā pamatā ir izmantoti Latvijas Republikas normatīvie akti, tiesu prakses materiāli, Igaunijas, Lietuvas, Krievijas, Somijas un Vācijas tiesību avoti, starptautiskie tiesību akti un zinātniskā literatūra. Darba gaitā autore salīdzinot Latvijas un ārvalstu praksi, secināja, ka Latvijā ir nepieciešams jauns likums par valsts atbildību saistībā ar prettiesiskas brīvības ierobežošanu, kurš regulētu gan materiāli tiesiskos, gan procesuālos jautājumus vienkopus. Atlīdzinājums par prettiesiski piemērotu administratīvo arestu gan attiecībā uz zaudējumiem, gan personisko un morālo kaitējumu, jāskata vispārējās jurisdikcijas tiesām.

The goal of the Master’s Paper “Compensation for Unjustified Administrative Imprisonment” is to examine how efficient and corresponding to underlying principles of a democratic state are the legal provisions that provide the rights for an appropriate compensation granted in the Constitution of Latvia. In this Paper historical aspects regarding restriction of personal freedom and development of institution of compensation, rights for personal freedom provided (granted) in the international legal acts and responsibility for unjustified restriction of personal freedom, as well as the existing legal provisions concerning application and implementation of administrative imprisonment and opportunities to receive compensation for unjustified administrative imprisonment are studied. The Paper is based on the legislative enactments of the Republic of Latvia, case law materials, sources of Estonian, Lithuanian, Russian, Finnish and German law, international legal acts and scientific literature. By comparing Latvian and foreign case laws, the author of the Paper concluded that in Latvia there is a new law for state’s responsibility regarding unjustified restriction of freedom necessary that would govern both legal and procedural questions. Compensations for unjustified administrative imprisonment concerning both losses, and moral harm should be heard in general jurisdiction courts.
Compensation for unlawful administrative act
Keywords: Tiesības