Somu valodas aktīvie divdabji ar izskaņām -va/-va un -nut/-nyt un to atveide latviešu valodā - Sīmansone, Egija (Latvijas Universitāte, 2013)
Darba mērķis ir apskatīt somu valodas darāmās kārtas tagadnes divdabjus ar izskaņām -va/-vä un -nut/-nyt no teorētiskās puses, kā arī izpētīt to, kā šie divdabji tiek atveidoti latviešu valodā. Darba teorētiskajā daļā ir aprakstīta šo divdabju nozīme somu valodas gramatikā, to veidošana, lietošana un iespējamās funkcijas teikumā, kā arī veikts divdabju salīdzinājums ar latviešu valodas divdabjiem. Praktiskajā daļā veiktajā pētījumā divdabji no tekstiem, kuru oriģinālvaloda ir somu valoda, tiek salīdzināti ar to tulkojumiem latviešu valodā. Var secināt, ka visbiežāk izmantotais divdabju atveides paņēmiens ir pēc laika un kārtas atbilstošs latviešu valodas divdabis, bet citi bieži sastopami varianti ir ciešamās kārtas divdabis, palīgteikums un īpašības vārds. Atslēgas vārdi: divdabji, atveide, somu valoda, latviešu valoda

The purpose of this paper is to examine the Finnish active participles ending in -va/-vä and nut/-nyt from a theoretical viewpoint, as well as to find out how these participles are rendered into Latvian. The theoretical part of the work describes the importance of these participles in the Finnish grammar, their formation, use and possible syntactic functions. It also includes a comparison of Finnish participles and Latvian participles. In the practical part, participles from Finnish texts are compared to their Latvian translations. The results show that the most widespread way of rendering Finnish active participles into Latvian is by using a participle matching in tense and voice, with other common ways being a passive participle, a subordinate clause and an adjective. Keywords: participles, translation, Finnish, Latvian
Finnish Active Participles Ending in va/-va and -nut/-nyt and their Rendering into Latvian
Keywords: Valodniecība