Rīgas Brīvostas konkurētspēja Baltijas valstu reģionā. - Zemke, Madara (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir Rīgas Brīvostas konkurētspēja Baltijas valstu reģionā. Darbs sastāv no ievada, trīs lielajām nodaļām, secinājumiem un priekšlikumiem. Pirmajā daļā, teorētiskajā daļā tiek aplūkota konkurence, ostu konkurence un konkurences pētīšanas metodes. Praktiskajā daļā, tiek apskatīta Latvijas transporta sistēma, apskatītas Baltijas valstu lielākas ostas un veikts to salīdzinājums pēc pamatrādītājiem, kravu apgrozījuma, kravu struktūras un pasažieru skaita. Trešās nodaļas ietvaros tiek analizēta Rīgas Brīvostas konkurētspēja, veicot iedzīvotāju anketēšanu, ekspertu anketēšanu un ekspertu intervijas. Darba mērķis ir analizējot Baltijas valstu ostas, noteikt Rīgas Brīvostas konkurētspējas stāvokli Baltijas valstu ostu starpā. Pēdējo gadu laikā ir notikušas būtiskas izmaiņas Rīgas Brīvostas vadošajā pozīcijā Baltijas valstu ostu starpā. Šobrīd vadošo stāvokli Baltijas valstu ostu starpā ir pārņēmusi Klaipēdas osta. Svarīgi ir noskaidrot šī brīža Rīgas Brīvostas pozīciju konkurencē. Darba uzdevumu veikšanai tika izmantotas informācijas vākšanas un apkopošanas metode, statistikas datu apkopošanas metode, aptauju metode un interviju metode. Darba gaitā tika iegūti rezultāti, kas parāda ne tikai Rīgas Brīvostas konkurences pozīciju, bet arī citu ostu spēcīgās un vājās puses konkurencē. Atslēgas vārdi: konkurence, Rīgas Brīvosta, Baltijas valstu ostas, osta.

Competitiveness of Riga Freeport in Baltic state ports is discussed in this bachelor thesis. The work consists of the introduction, three major sections, conclusion and suggestions. The theoretical section deals with research, theoretical aspects and analysis of methods used to measure competitiveness of ports. In the practical part, there is closely look to transport system in Latvia, analysis of five Baltic ports and comparison of them in aspects like: key indicators, cargo turnover, cargo structure and passenger transportation. In the framework of the third section, there have been analyzed citizen survey, expert survey and interviews with experts to find out their view of Riga Freeport competitiveness level. The aim of this work is to find out Rīga Freeport competition level, by analyzing Baltic state ports. In the last few years there have happened serious changes in leading positions of Baltic state ports. Freeport of Riga is not leader anymore. Currently leading position among Baltic ports has taken over by Klaipeda port. It is important to clarify the current position of the Freeport of Riga in Baltic state competition. In order to complete work tasks, there have been used information collection and compilation method, statistical data collection method, questionnaire method and interview method. In the results there have been showed not only competitiveness position of Riga Freeport, but also other port competitiveness level. Keywords: competition, Freeport of Riga, Baltic state ports, port.
Freeport of Riga competitiveness in Baltic state region.
Keywords: Vadībzinātne; Konkurence; Rīgas Brīvosta; Baltijas valstu ostas; osta