Sabiedrības informētība un līdzdalība vardarbībā pret bērnu ģimenē problēmas novēršanā - Liepiņa, Valentīna (Latvijas Universitāte, 2007)
Autores diplomdarba tēma „Sabiedrības informētība un līdzdalība vardarbībā pret bērnu ģimenē problēmas novēršanā.” Diplomdarba mērķis ir analizēt sabiedrības informētību un līdzdalību vardarbībā pret bērnu ģimenē problēmas novēršanā. Autore izvirza šādus uzdevumus: •analizēt vardarbības jēdzienu dažādu autoru skaidrojumā, •raksturot vardarbības veidus, •noskaidrot vardarbības riska faktorus, •analizēt sabiedrības informētību un līdzdalību vardarbībā pret bērnu ģimenē problēmas novēršanā, •izstrādāt ieteikumus, priekšlikumus. Savā darbā autore apskata četrus vardarbības veidus pret bērnu - emocionālo, fizisko, seksuālo un pamešanu novārtā. Teorētiski tiek noskaidroti vardarbības riska faktori, izpausmes, sekas un vardarbības atpazīstamība. Apkopoti likumdošanas akti , kas paredz sociālo rehabilitāciju vardarbībā cietušajiem. Visi četri vardarbības veidi iedalāmi: •emocionālā vardarbība- emocionāla iespaidošana, pašcieņas aizskaršana, •fiziskā vardarbība- spēka pielietošana, fiziska iespaidošana, •seksuāla vardarbība- bērna izmantošana seksuālos nolūkos, seksuālās sarunās, •pamešana novārtā- netiek apmierinātas bērna vajadzības. Diplomdarbā apkopoti riska faktori, kas izraisa vardarbību pret bērnu ģimenē. Liela nozīme ir vecāku vardarbīgajai bērnības pieredzei, savstarpējām attiecībām, vardarbīgajām audzināšanas metodēm, vecāku psihiskajai veselībai un atkarībai no alkohola. Apkopoti likumdošanas akti bērnu tiesību aizsardzības jautājumos, kas paredz sociālo pakalpojumu- rehabilitācijas iespējas gan institūcijās, gan dzīves vietās. Pētījums par sabiedrības informētību un līdzdalību vardarbības problēmas novēršanā, tika veikts ar anketēšanas metodi. Pētījuma rezultāti apkopoti un izdarīti secinājumi, ka vardarbība ģimenēs notiek, ka vecākiem ir negatīva bērnības vardarbības pieredze, kas veicina vardarbību savā ģimenē. Varam secināt, ka sabiedrības attieksme vardarbībā pret bērnu ģimenē ir vairāk negatīva nekā pozitīva. Lielākā sabiedrības daļa ir informēta par vardarbību pret bērnu ģimenē izmantojot masu mediju palīdzību. Informēta sabiedrība ir arī par jautājumiem, kur ziņot vardarbības gadījumā, bet neviens no respondentiem nav izmantojis iespēju ziņot, kaut ir atpazīstami vardarbības gadījumi, sev zināmās ģimenēs. Atslēgas vārdi- vardarbība, riska faktori, emocionālā vardarbība, fiziskā vardarbība, seksuālā vardarbība, pamešana novārtā,rehabilitācija.

The Diploma work theme is “Awareness of society and involvement in violence against the child in the family in problem elimination”. The Aim of Diploma work is to analyze awareness of society and involvement in violence against the child in the family in problem elimination. Authoress defines the following tasks: •To analyze the concept of violence in the aspect of different authors, •To characterize the aspects of violence, •To find out the risk factors of violence, •To analyze awareness of society and involvement in violence against the child in the family in problem elimination. Authoress has talked about four aspects of violence against the child– emotional, physical, sexual and neglecting. Author have cleared up the risk factors of violence theoretically, expressions, consequences and to recognize them. You can find summarizing legislative acts which provide social rehabilitation for those who suffer from violence. All four aspects of violence against the child can be divided: •Emotional violence – to affect emotionally, to injure self-esteem; •Physical violence – to force; to affect physically; •Sexual violence – to use child for sexual purpose; sexual conversations; •Neglecting –needs of a child is not satisfied In Diploma work has been summarized risk factors, which cause violence against the child. Very important are parent’s violent experience in their childhood, interrelation, the violent methods of rear, the psychic health of parents and alcohol addiction. Authoress has also looked at legislative act in law of children protection, which provides social service – rehabilitation in institutions and at home. Research about awareness of society and involvement in violence against the child in the family in problem elimination has been made by mediatizing. The results of research has been summarized and made conclusion, that violence take place in the family, that parents has negative violence experience in the childhood, which influence violence in their own family. To make conclusion we can say, that attitude in society for violence against the child in the family is more negative rather that positive. The majority of society is informed about the violence in the family against the child using mass media. Also society has been informed about the situations, where to report in case of violence, but none of respondents have reported even though these cases are recognizable, even in the families they know. Key words – violence, risk factors, emotional violence, physical violence, sexual violence, to leave unattended, rehabilitation.
Society informing and cooperation in violence as a problem elimination toward child in the family
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija