Aizstāvja nodrošināšana un pieaicināšana kriminālprocesā - Pavļenko, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek apskatīts jautājums par aizstāvības nodrošināšanas un pieaicināšanas mehānismu kriminālprocesā Latvijā. Izpētes gaitā attiecīgais mehānisms tika salīdzināts ar ārvalstu regulējumu šajā jautājumā. Tika izvērtētas iespējamās nepilnības normatīvajā regulējumā un piedāvāti risinājumi izceltajām problēmām, kas varētu palīdzēt attiecīgo nepilnību novēršanai. Autors ir izpētījis regulējumu, kas nosaka kārtību, kādā tiek nodrošināta juridiskā palīdzība kriminālprocesā no valsts budžeta līdzekļiem Latvijā un ārvalstīs. Autors norāda, ka pamatā problēmas ar aizstāvības nodrošināšanu kriminālprocesā rodamas finansējuma trūkumā. Valsts nevar atļauties uzturēt pietiekamu skaitu aizstāvju, kuriem varētu maksāt atalgojumu, kas būtu spējīgs konkurēt ar privāto juridisko pakalpojumu tirgu. Tomēr neskatoties uz to nepieciešams izstrādāt efektīvu mehānismu, kura darbības rezultātā ar valsts budžetam pieņemamām izmaksām varētu tikt sasniegts maksimāli lietderīgs rezultāts. Lai nonāktu pie secinājumiem augstākizklāstītajos jautājumos autors ir apskatījis tiesības uz aizstāvību kā kriminālprocesa pamatprincipu un izvērtējis, kādu vietu attiecīgā principa īstenošanā ieņem aizstāvis un tā darbība personas, kurai ir tiesības uz aizstāvību, labā. Tika izvērtēts, no kā sastāv tiesības uz aizstāvību un to sakars ar tiesībām uz taisnīgu tiesu. Autors izklāstīja tiesību uz aizstāvību būtību, atsaucoties uz tiesībzinātnieku viedokļiem un tiesību teorijas atziņām. Lai precizāk izvērtētu tiesības uz aizstāvību, darbā tika apskatīta aizstāvības attīstība vēstures gaitā. Vēsturiskajā apskatā tika ietverti laika periodi sākot no Krievijas Impērijas valdīšanas laikiem Latvijas teritorijā un līdz mūsdienām. Iedziļinoties Aizstāvības nodrošināšanas mehānisma izpētē, tika izvērtēti aizstāvības nodrošināšanas modeļi, kuri darbojas Latvijā un citās pasaules valstīs. Tika apskatīts jautājums par katra modeļa lietderību un piemērotību mūsdienu Latvijas apstākļiem. Izskatot attiecīgos modeļus autors secināja, ka viena atsevišķa modeļa ieviešana nespēs uzlabot situāciju aizstāvības nodrošināšanas jautājumā kriminālprocesā. Panākt manāmus rezultātus apskatītajā jautājumā ir iespējams, ieviešot vairākus aizstāvības modeļus vienlaicīgi, kombinējot tos savā starpā un izmantojot katra atsevišķa modeļa priekšrocības, atsakoties no neaktuālajām tendencēm aizstāvības nodrošināšanas modeļa attīstībā.

The issue of the mechanism, providing the defence in criminal low Latvia is investigated in this research work. In the process of researching, this mechanism is compared with foreign regulation in this matter. Possible flaws in laws of regulation, were investigated here, and decisions for above mentioned problems were suggested which could help in elimination of given flaws. The mover of analysis investigated the established rules, which determine in what way juridical help in criminal cases is ensured, and financed from budget. The mover draws his attention to the points, that the main problems providing the defence in criminal law are connected with the lack of finance. The State can’t afford to support enough number of counsels for the defence. Who must be paid and their salary could compete with the market of private juridical service. However, in spite of this, it is necessary to work up the effective mechanism (system) as a result of which maximum outcome could be achieved in guaranteeing the defence in criminal law. To come to the conclusion about above mentioned issues, the mover considered the right for the defence as a principle of criminal trial and weighed what place in realization of this principle takes the defender and his conduct in favour of the person, who has the right for the defence. It was considered, what the right to defence consists of, and its connection with the right to have just, fair judgement. The mover stated the right to defence, proceeding from the opinion of jurists and theory of law. To scrutinize the right to defence, the development of defence in the course of history was submitted for consideration. The periods, beginning from governing of the Russian Empire on the territory of Latvia up to now, were embraced in this historical review. Absorbing in studying, the mechanism of providing the defence, some models of providing the defence working in Latvia and other countries were investigated here. There is the matter of benefit and suitability of every model for Latvia today here as well. Making a more carefull studying of these models, the mover made a decision, that introduction of one, detached model – can’t improve the situation in providing the defence in criminal law. It is possible to achieve significant results in given matter, only using some models at the same time, combining them and using advantages of each of them and renouncing from not topical tendencies of development of models providing the defence.
Provision of criminal defence lawyer during criminal trial
Keywords: Juridiskā zinātne