Vijas upes hidroķīmiskais sastāvs un hidroloģiskais režīms - Kalniņa, Solvita (Latvijas Universitāte, 2011)
Solvitas Kalniņas bakalaura darbs „Vijas upes hidroķīmiskais sastāvs un hidroloģiskais režīms”. Darbā tika apkopoti hidroloģisko novērojumu stacijas Vija- Spiksti caurplūdumu dati, kuri tika izmantoti, lai analizētu Vijas upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas. Darba mērķa sasniegšanai tika izmantoti dati, no kuriem tika noteikta klimatisko apstākļu ietekme uz upi, kā arī tika noteiktas būtiskas izmaiņas pēdējo 43 gadu laikā. Darbā tika analizēta Vijas upes ūdens kvalitāte, kurā tika izmantota lauku metode: ievācot ūdens paraugus. Papildus autors analizēja datus no virszemes ūdens kvalitātes novērojuma stacijām. Darba mērķis bija analizēt un izpētīt Vijas upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas, kā arī noteikt un analizēt ūdens ķīmisko sastāvu un kvalitāti. Lai izprastu upju hidroloģisko režīmu tendences, dati tika sadalīti divos pētījuma laika periodos, kur procentuāli nosaka sezonālās izmaiņas pa pētījuma periodiem. Darbā tika analizēti viena gada sezonālie upes ūdens paraugi, kuros noteica ķīmisko un biogēno elementu sastāvu ūdenī. Lai izprastu un noteiktu ietekmējošos faktorus, tika arī izpētītas LVĢMC ( Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas Centrs) iegūtie dati un kartes. Pētījuma rezultāti parāda, ka upei ir būtiskas izmaiņas noteces sezonalitātē, kā arī būtiski palielinās ūdens caurplūdumi 30 dienu ziemas mazūdens periodos. Vijas upes ūdens kvalitāte parāda, ka upei ir neliela antropogēnā ietekme, kā arī upei ir laba pašattīrīšanās spējas. Atslēgvārdi: Vija, ūdens ķīmiskais sastāvs, hidroloģiskais režīms, notece.

This bachelor paper, „Aquatic chemistry and hydrological regime of the river Vija” is written by Solvita Kalniņa. In the paper, data from Vija-Spiksti hydrological station were compiled and used to analyze long-term and seasonal changes in Vija’s hydrological regime. Long-term climate-induced changes were analyzed in a 43 year period. The water quality of Vija river was determined by analyzing water samples collected from the river. Additionally, the author also analyzed data from surface water quality monitoring stations. The goal of the paper was to determine and analyze long-term and seasonal changes in hydrological regime, chemical properties and water quality in Vija river. To extricate main trends in changes of the river’s hydrological regime, data from the selected time period was divided into two periods. In each of them, changes vere calculated, expressed in percentage. Samples were collected and analyzed in every season during one year to determine the content of chemical and biogenic particles in Vija’s water. Additionally, maps and data collected by Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre (LVĢMC). The results of the research show that significant changes in Vija’s runoff occur seasonally. Also, runoffs in 30-day winter low water period are incerasing. The good quality of the water of Vija shows little anthropogenic influence, paired with high self-cleansing capabilities. Keywords: Vija river, chemical properties of water, hydrological regime, runoff.
Aquatic chemistry and hydrological regime of the river Vija
Keywords: Vides zinātne