Pludmales posma Zvejniekciems-Inčupes grīva nogulumu sastāvs un morfodinamika - Vasiļkova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2006)
Bakalaura darbā ir apskatīts piekrastes posma Zvejniekciems-Inčupes grīva granulometriskais un minerālais sastāvs, apzināti iecirkņi, kur notiek krasta noskalošana un sanešu pārneses paātrināšanās un iegūtie rezultāti salīdzināti ar citu pētījumu rezultātiem. Laika periodā no 2003. līdz 2005. gadam noskalošana ir skārusi visu piekrastes posmu no Skultes ostas līdz Inčupes ietekai. Visvairāk noskalošanas apdraudēts ir 3 km garš posms uz dienvidiem no Inčupes ietekas, kur krasta atkāpšanas tendences ir novērotas vismaz pēdējo 15 gadu laikā. Kopš 2000. gada krasts tur ir atkāpies vidēji par 15 m. Ķīšupes ietekas tuvumā un uz dienvidiem no tās ir konstatēts sanešu pārneses ātruma pieaugums, kas pagaidām neizraisa krasta pastāvīgu noskalošanu, jo pludmale spēj ātri atjaunoties. Starp Pēterupes un Inčupes ietekām, kur satiekas divas pretēji vērstas sanešu plūsmas, notiek sanešu akumulācija, bet pie Inčupes ietekas turpmāko krasta procesu attīstības gaitu ir grūti paredzēt, jo neskatoties uz akumulācijas tendencēm pludmalē, līdz 6 m v.j.l. augsta krasta krauja ir ļoti nestabila.

As many other European countries Latvia has to deal with coastal erosion. The current work is aimed to investigate the morphological, dynamical and lythological features of the beach sediments of the coast segment between Zvejniekciems and Inčupe river mouth on the eastern coast of the gulf of Riga. The area is influenced by the harbour of Skulte which results in the lack of sediments in the north. In the south, by the Pēterupe mouth, sediment accretion is taking place. The work presents the results of analyses which show that the most intensive coastal erosion has taken place during the last five years. The most intensively eroded are three kilometers of the shore south to Skulte and area north to Inčupe. The speed of the sediment transport increases south to Skulte as well as between Ķīšupe and Pēterupe. The trend of coastal erosion exists for at least forty years here, but the last decade has shown more progress.
Composition and morphodynamics of beach sediments between Zvejniekciems and Inčupe river mouth
Keywords: Ģeoloģija