Benzantrona un tā atvasināto, luminoforo krāsvielu raksturojums un termiskās stabilitātes izvērtējums - Goldmane, Annija Elizabete (Latvijas Universitāte, 2024)
Benzantrona un tā atvasināto, luminoforo krāsvielu raksturojums un termiskās stabilitātes izvērtējums. Goldmane A. E., darba vadītājs vadošais pētnieks Dr. chem. Zariņš A., zinātniskie konsultanti – pētnieks Dr. chem. Saršūns K. un pētniece Mg. chem. Avotiņa L. Maģistra darbs, 57 lappuses, 35 attēli, 4 tabulas, 10 pielikumi, 114 literatūras avoti. Latviešu valodā. Luminiscējošās krāsvielas ir aktuālas dažādās sfērās, bet ir zināms informācijas trūkums par benzantrona atvasinājumu krāsvielu prekursoriem, optiskajām un termiskajām īpašībām, to potenciālā izmantošanā biomateriālu un kompozītu jomās. Maģistra darba ietvaros apkopota informācija par benzantrona un tā 3-aizvietotajiem atvasinājumiem. Veikts vielu raksturojums un rezultātu izvērtējums, izmantojot aprēķinu ķīmiju, infrasarkanās spektrometrijas, termiskās analīzes, rentgendifraktometrijas, spektrofluoriscences metodi. Izvērtēti rezultāti, kas attiecināmi uz krāsvielu termisko stabilitāti to turpmākai izmantošanai. BENZANTRONS, TERMISKĀ ANALĪZE, INFRASARAKANĀ SPEKTROMETRIJA, RENTGENDIFRATORMETRIJA, APRĒĶINU ĶĪMIJA, FLUORESCENCE

Characterization and thermal stability evaluation of benzanthrone-based luminophore dyes. Goldmane A. E., supervisor senior researcher Dr. chem. Zariņš A., scientific advisor – researcher Dr. chem. Saršūns K. and researcher Mg. chem. Avotiņa L. Master thesis, 57 pages, 35 figures, 4 tables, 10 supplements, 114 references. In Latvian. Luminescent dyes are relevant in various fields, but there is a known lack of information about benzanthrone derivative dye precursors, optical and thermal properties for their potential use in the fields of biomaterials and composites. Information about benzanthrone and its 3 substituted derivatives was collected within the framework of the master's thesis. Characterization of substances and evaluation of results were done using computational chemistry, infrared spectrometry, thermal analysis, X-ray diffractometry, spectrofluorescence method. The results related to the thermal stability of dyes have been evaluated for their further use. BENZANTRHONE, THERMAL ANALYSIS, INFRARED SPECTROMETRY, X RAY DIFFRATOMETRY, COMPUTATIONAL CHEMISTRY, FLUORESCENCE
Characterization and thermal stability evaluation of benzanthrone-based luminophore dyes
Keywords: Ķīmija; BENZANTRONS; TERMISKĀ ANALĪZE; INFRASARAKANĀ SPEKTROMETRIJA; RENTGENDIFRATORMETRIJA; APRĒĶINU ĶĪMIJA