Ķīnas ārējās tirdzniecības ekspansija Āfrikā: 2019. un 2020.gada datu analīze - Boiko, Anatolijs (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs ,,Ķīnas ārējas tirdzniecības ekspansija Āfrikā. 2019. – 2020. gadu analīze’’ ir izstrādāts ar mērķi izpētīt pēdējās tendencēs Ķīnas – Āfrikas attiecībās. Ķīna ar katru gadu pastiprina savas pozīcijas pasaules reģionos, bet Āfrikā Ķīnai ir īpašas intereses. Āfrikas valsts Ķīnai ir ļoti svarīgs ārējas tirdzniecības partneri, caur kuriem var realizēt ekonomisko potenciālu eksportējot un importējos preces. Piekļuve pie Āfrikas resursiem dod iespēju Ķīnai uzturēt pozitīvu tirdzniecības bilanci un attīstīt ražošanu, kas ļoti labvēlīgi ietekmē valsts ekonomikas augšanu un pozīciju pasaules arēnā. Kā arī svarīgi pieminēt, ka Ķīnas ietekme uz Āfrikas kontinenta valstīm dod iespēju atrast atbalstu starptautiskajā tirdzniecībā un politikā. Rezultāti parada, ka Ķīnas ekspansija Āfrikā paplašinājās. Ieņemot vadošo pozīciju ārējā tirdzniecība ar Āfrikas valstīm, Ķīna pastiprināja savu politisku un ekonomisko ietekmi Āfrikā. Ķīna jau ir vairāk nekā desmit gadus tur vadošo pozīciju Āfrikas ārējā tirdzniecībā un daļa Ķīnas eksporta ar katru gadu pieaug.

Bachelor's thesis, China's foreign trade expansion in Africa. The 2019-2020 Analysis "is designed to examine recent trends in Sino-African relations. China is strengthening its position in the world's regions every year, but in Africa China has a special interest. The African country is a very important foreign trade partner for China, through which the economic potential of exporting and importing goods can be realized. Access to African resources enables China to maintain a positive trade balance and develop production, which has a positive effect on the country's economic growth and position on the world stage. It is also important to mention that China's influence on the African continent provides an opportunity to find support in international trade and politics. The results show that China's expansion in Africa has become more significant. By taking the lead in foreign trade with African countries, China has strengthened its political and economic influence in Africa. China has been holding a leading position in African foreign trade for more than a decade and the share of Chinese exports is growing every year.
China’s foreign trade expansion in Africa: an analysis of 2019 and 2020 data
Keywords: Ģeogrāfija; ārējā tirdzniecība; ekspansija; Āfrika; Ķīna