Polifarmācijas izvērtējums hospitalizētiem pediatriskiem pacientiem ar augšējo un apakšējo elpceļu saslimšanām - Sigajeva, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2024)
Polifarmācija nozīmē vairāku medikamentu vienlaicīgu lietošanu. Lai gan polifarmācija tradicionāli tiek uzskatīta par vecāka gadagājuma cilvēku problēmu, jo viņiem ir lielāks hronisku slimību skaits, kuru ārstēšanai nepieciešamas dažādas zāles, pēdējos gados tā kļūst arvien izplatītāka arī bērniem. Polifarmācijai var būt arī negatīvas sekas, piemēram, dažkārt biežākas zāļu blakusparādības un zāļu savstarpējā mijiedarbība. Darba mērķis: Izpētīt BKUS pulmonoloģijas profilā stacionētiem pacientiem nozīmētās zāles no to mijiedarbību viedokļa. Rezultāti: Salīdzinot UpToDate un Drugs.com datubāzes, konstatēts, ka tās atšķiras pēc informācijas detalizācijas līmeņa, mijiedarbību klasifikācijas un pieejamības, gan analizējot kopējās pulmonoloģijas profila pacientiem izsniegtās zāles, gan arī individuāliem pacientiem nozīmētās zāles. Virknei zāļu ir iespējamas blaknes, par kurām būtu nepieciešams informēt un izglītot pacientus. Secinājums: Lai gan abas datubāzes sniedz noderīgu informāciju par zāļu mijiedarbību, veselības aprūpes speciālistiem ieteicams izmantot UpToDate, bet pacientiem- drugs.com, vienlaikus uzsverot pacientu izglītošanas nozīmi par zāļu lietošanu un iespējamām mijiedarbībām.

Polypharmacy, the concurrent use of multiple medications, is a growing concern in pediatric populations, particularly those with chronic conditions such as respiratory diseases. While traditionally associated with elderly patients, polypharmacy in children can lead to adverse drug events, including drug-drug interactions and increased side effects. Objective: This study aims to analyse drug interactions prescribed to paediatric pulmonology profile patients at the Children’s Clinical University Hospital Results: A comparison of UpToDate and Drugs.com revealed differences in the level of detail, interaction classification, and accessibility of information. A number of medicines have possible side effects, about which patients should be informed and educated. Conclusion: While both databases offer valuable insights into drug interactions, UpToDate is recommended for healthcare professionals due to its comprehensive, evidence-based approach, while Drugs.com may be more suitable for patients seeking general information. Emphasizing patient education on medication usage and potential interactions is crucial.
Assessment of polypharmacy in hospitalized pediatric patients with upper and lower respiratory tract diseases
Keywords: Farmācija; polifarmācija; zāļu mijiedarbības; pediatrija; augšējo un apakšējo elpceļu slimības