Pavasara laikapstākļu izvērtējums Rīgā - Rudovska, Elīna (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās Latvijā un arī citās valstīs laikapstākļi ir kļuvuši nepastāvīgi. Pavasara laikapstākļi ir tie, kas pēdējo gadu laikā ir vismainīgākie, tie ietekmē daudzas darbības jomas, tai skaitā arī cilvēka pašsajūtu, kas arī tiek pētīts šajā maģistra darbā. Rīgas pavasara laikapstākļu raksturošanai tiek ņemta vērā vidējā, maksimālā, minimālā gaisa temperatūra, zemo mākoņu daudzums ballēs, relatīvais gaisa mitrums, nokrišņu summas un vēja ātrums, kas ir ļoti nozīmīgi cilvēka pašsajūtu ietekmējoši faktori. Šajā pētījumā tiek izmantotas tādas metodes kā Čubukova laikapstākļu klasificēšanas metode, anketēšana un RayMan 1.2 datorprogramma FET noteikšanai. Pētījumā tika konstatēts, ka visbūtiskāk vēja ātrums, nokrišņu daudzums un relatīvais mitrums ilgtermiņā visos pavasara mēnešos samazinās. Labvēlīgo laikapstākļu klases pieaug pēdējo 13 gadu laikā. Cilvēku sniegtās atbildes pēc intervēšanas rezultātiem parādīja ciešu sakarību ar meteo.lv mājaslapas prognozētajiem laikapstākļiem.

Today’s weather in Latvia and also in other countries have become fixed. Spring weather season is the most variable in recent years, it also affect many fields, including human comfort, which also is investigated in this master thesis. For spring weather character in Riga is taken into account the average, maximum and minimal temperature, low clouds in balls, relative humidity, amount of precipitation and wind speed, which is very important factors for human comfort. In this thesis is used methods such as Chubukov weather classification method, interviews and RayMan 1,2 program for determine FET. The particular study confirmed that mostly wind speed, amount of precipitation and relative humidity in long term in all months of spring season is decreasing. Good weather classes are increasing in recent 13 years. The answers given of human used by interviews showed close relation to predicted weather of meteo.lv. Master thesis consists of 85 pages and 3 departments.
Spring weather assessment in Riga
Keywords: Ģeogrāfija