Iekšzemes kāpu morfoloģija, iekšējā uzbūve un attīstība Ziemeļvidzemē - Celiņš, Ivars (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā ir veikts pētījums par Ziemeļvidzemē esošo kāpu izplatību, morfoloģiju, iekšējo uzbūvi un vecumu. Izmantojot ģeogrāfiskās informācijas sistēmas, radiolokācijas profilēšanu un optiski stimulētās luminiscences datēšanu, pētījuma laikā tika iegūts jauns un apjomīgs datu kopums. Rezultāti liecina, ka parabolisko kāpu izplatība ir cieši saistīta ar smilšaino nogulumu izplatības areālu. Kāpu veidošanās laikā posmā ir dominējusi aktīva kāpu migrācija, bet to stabilizācija notikusi valdošo rietumu, rietumu dienvidrietumu un dienvidrietumu vēja virzienu ietekmē. Augstas precizitātes optiski stimulētās luminiscences datējumu rezultāti norāda uz kāpu stabilizāciju vēlā driasa, preboreāla un boreāla laikā.

The Master’s thesis deals with problems of distribution, morphology, internal structure and development of inland dunes at North Vidzeme. Various study methods including geographic information systems, ground penetrating radar and optically stimulated luminiscence dating were used. Large amount of new data set was collected and analysed due to this study. The results suggest that distribution of parabolic dunes is in close association with distribution of sandy glaciofluvial and glaciolacustrine sediments. The main wind directions from SW, WSW and W resemble the phase of dune stabilization, but the end of dune activity can be related to the Younger Dryas, Preboreal and Boreal time.
The morphology, internal structure and development of inland dunes in North Vidzeme
Keywords: Ģeoloģija