Kultūraugu savvaļas radinieka Trifolium fragiferum dažādu genotipu reakcija uz rizobiju simbiozi un papildus slāpekli - Neiceniece, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2022)
Šajā pētījumā tika noteikts, kā augiem no astoņām Latvijas zemeņu āboliņa mikropopulācijām inokulācija ar to dabiskajām gumiņbaktērijām, mēslošana ar slāpekļa minerālmēslojumu un abi apstrādes varianti kopā ietekmē augšanu, morfoloģiskos un fizioloģiskos parametrus. Papildus slāpeklis minerālmēslojuma veidā visiem genotipiem veicināja līdzīgu sausās masas pieaugumu, 70 – 92% salīdzinājumā ar asimbiotiskās kontroles augiem, kas netika mēsloti ar papildus N. Inokulācija ar gumiņbaktērijām bez mēslošanas ar papildus slāpekli arī veicināja biomasas pieaugumu, salīdzinājumā ar kontroli, bet šajā apstrādes variantā bija novērojamas izteiktākas atšķirības starp genotipiem. Vairākiem genotipiem inokulācija ar gumiņbaktērijām veicināja biomasas pieaugumu vienlīdz labi kā mēslošana ar papildus slāpekli. Iegūtie rezultāti liecina, ka augi no Latvijas zemeņu āboļiņa mikripopulācijām spēj veidot efektīvas simbiozes ar to dabiskajām gumiņbakērijām un ir nepieciešama turpmāka šo augu un gumiņbaktēriju kombināciju izpēte, lai novērtētu to potenciālo pielietojumu lauksaimniecības šķirņu inokulantu uzlabošanā.

In this study the effect of innoculation with native rhizobia, surplus nitrogen fertilizer and combined treatment on growth, morphological and physiological parameters for plants from eight Latvian micropopulations of strawberry clover was assesed. Compared to asymbiotic control that didn’t recive surplus nitrogen, surplus nitrogen fertilizer incresed plant biomass for all genotypes equally, 70 – 92%. Innoculation with native rhizobia without surplus nitrogen fertilizer also incresed plant biomass, but significant differences between genotypes were observed. For several genotypes innoculated plants had an equal increse in biomass as plants that were fertilesed with surplus nitrogen. The results indicate, that stravberry clover plants from Latvian micropopulations form highly effective symbiosis with their native rhizobia and further studies of these plant rhizobium combinations are necessary to evaluate their potential to improve legume crop innoculants.
Response of different genotypes of crop wild relative Trifolium fragiferum on rhizobial symbiosis and additional nitrogen
Keywords: Bioloģija; Zemeņu āboliņš; Gumiņbaktēriju simbioze; Bioloģiskā slāpekļa fiksācija; Kultūraugu savvaļas radinieki